Kapital får PFU-kritikk for leder om Mona Høiness

Mona Høiness vant arverettsaken i første instans. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Kapital får kritikk av Pressens Faglige Utvalg (PFU) for sin leder om arvestriden mellom advokat Mona Høiness og slektningene til det avdøde ekteparet Per Urdahl og Synnøve Anker Urdahl.

Lederartikkelen Høiness hadde klaget på, sto på trykk i september med tittelen «Eldreraner» rett under et bilde av Høiness. Utvalget var delt, men fire av sju mente dette var for drøy kost, og endte med å komme med kritikk mot Kapital. Det er den mildeste formen for reaksjon fra PFU.

Saken startet med en leserkommentar i kommentarfeltet på nettstedet Hegnar Online. Karakteristikken «Mona Høiness avanserer fra rennesteinsadvokat til eldreraner» fikk den profilerte advokaten til å klage til PFU. Hun gikk også ut i mediene og sa hun slett ikke var noen eldreraner.

– Jeg hadde ikke engang hørt begrepet før hun sa det, så jeg tok utgangspunkt i hennes uttalelse da jeg skrev min leder. Samtidig ble ikke Hegnar Online – hvor jeg for øvrig ikke er redaktør – felt for leserkommentaren, sier Hegnar til NTB.

Klagen mot Hegnar Online ble også behandlet i PFU tirsdag. Hegnar understreker at tre av de fire medierepresentantene i PFU mente det ville legge for stramme rammer å felle Hegnar for hans lederartikkel. Sammen med allmennhetens representanter, ble den siste av medierepresentantene tungen på vektskålen, og dermed endte det altså med kritikk mot Kapital.

Mona Høiness er svært tilfreds over at PFU har sagt klart fra at Trygve Hegnar har opptrådt kritikkverdig i lederartikkelen.

– Jeg har blitt utsatt for svært ondskapsfull personforfølgelse i to og et halvt år fra Trygve Hegnars side, og det har tidligere vært tre PFU-fellelser i samme sak. Jeg ser derfor ikke på dette som et uaktsomt overtramp, men som en planlagt strategi for å plage meg og ramme mitt omdømme, sier Høiness.