Politiet vurderer spritamnesti etter dødsfall

Politijurist Iren Johnsen Dahl ved Kongsvinger politistasjon sier det kan bli aktuelt å innføre spritamnesti etter tre dødsfall. Foto: NTB Scanpix Les mer Lukk

Politiet i Hedmark har fått inn meldinger om at flere er blitt svært dårlige etter å ha drukket sprit den siste tida. Sist uke døde tre personer etter spritinntak. Amnesti for innlevering av smuglersprit kan bli aktuelt.

Fakta om metanol:  

Metanol eller tresprit kan føre til synsskader, hjerneskader og død om den drikkes, da den omdannes til giftige nedbrytningsprodukter i kroppen.

Metanol og vanlig sprit (etanol) har samme utseende, lukt og smak. Derfor er det umulig for brukere å skille mellom de to.

Metanolforgiftninger er sjeldne, men i Norge har vi hatt masseforgiftninger i 1979, 2002-2004 og 2007-2008. I 1979 ble til sammen 33 personer behandlet for metanolforgiftning og tre av disse døde.

I 2002-2004 ble smuglersprit med ca 20 % metanolinnhold distribuert og drukket flere steder i Norge. Totalt ble 51 personer behandlet i sykehus, ti av dem døde, en av disse døde først ett år senere. I tillegg ble åtte personer funnet døde hjemme som følge av metanolforgiftning.

I 2007-2008 døde fire personer etter inntak av noe som ble angitt å være rødsprit. Midlet var produsert i Sverige og omsatt gjennom en varehuskjede.

Kilde: Folkehelseinstituttet

To menn, 58 og 59 år gamle, døde tirsdag og onsdag i forrige uke. De bodde på samme sykehjem i Eidskog. En mann i 60-årene ble sist torsdag funnet død i sitt hjem i Sør-Odal.

Politijurist Iren Johnsen Dahl ved Kongsvinger politistasjon bekrefter at noe av beslaget hjemme hos sørodølingen er av samme type som det politiet kom over på Skotterud.

Tirsdag opplyser også politiet at det er kommet inn opplysninger om at flere i Hedmark-området skal ha blitt svært dårlige, men ingen skal være under medisinsk behandling.

Politiet understreker nok en gang at ingen må drikke sprit de ikke kjenner opprinnelsen til.

Bakgrunn: Politiet advarer mot farlig sprit

Svar etter jul

Men fortsatt ønsker ikke politiet å si hva slags alkohol de er kommet over, om det er smuglersprit det er snakk om, eller hjemmebrent.

– Årsaken er at vi ikke vet med sikkerhet hva de tre har drukket, og om vi har gjort riktige beslag, sier Johnsen Dahl til Glåmdalen.

Politiet vil ikke få avklart om de tre alkoholdødsfallene i Hedmark skyldes metanol eller andre giftstoffer før tidligst etter jul.

De tre mennene kan også ha lidd en naturlig død, som følge av dårlig helse kombinert med høyt alkoholinntak.

Les også: Norsk metode kan forhindre flere metanoldødsfall

Vurderer amnesti

Foreløpig har ikke Hedmark-politiet vurdert noen form for amnesti for innlevering av smuglersprit, slik tilfellet var da 18 personer her i landet døde av metanolforgiftning i 2002– 2004, skriver Aftenposten.

Johnsen Dahl sier politiet vil avvente obduksjonsrapportene, og at det kan ta flere uker å få svar.

– Hvis dødsfallene skyldes metanol eller andre giftstoffer i sprit de har drukket, så må vi selvsagt vurdere å gå ut med et amnesti til folk som leverer inn ulovlig sprit. Et eventuelt amnesti må muligens avgjøres av Riksadvokaten, sier Johnsen Dahl.