Flere vil ha strengere våpenlover

SORG OG SJOKK: Folk i Newtown minnes de drepte i skolemassakren fredag. (Foto: REUTERS/Eric Thayer/NTB scanpix) Les mer Lukk

Antallet amerikanere som vil ha strengere våpenlover har økt markant etter drapene på Sandy Hook-barneskole.

Det viser en meningsmåling gjort av Ipsos for Reuters. 50 prosent av de spurte vil ha strenge reguleringer av våpensalg. På forrige måling – foretatt før skolemassakren – svarte kun 42 prosent at de ønsket en tøffere våpenlov.

President Barack Obama møtte mandag visepresident Joe Biden og tre medlemmer av regjeringen for å diskutere tiltak etter drapene av 20 barn og sju voksne i Newtown.

Ingen strategi

Søndag sa Obama at USA må gjøre mer for å beskytte barn, og han lovet å gjøre alt i sin makt for å forsøke å hindre nye massakre. Men foreløpig har ikke Det hvite hus lag fram noen strategi. Flere demokratiske senatorer har tatt til orde for å gjeninnføre et forbud mot automatvåpen.

Ifølge Det hvite hus er våpenkontroll kun en del av, ikke hele svaret på hvordan man skal møte volden i USA. President Barack Obamas talsmann Jay Carney hadde mandag ingen spesifiserte politiske svar å legge fram.

Les også: - Skal utrolig mye til for å endre retten til å bære våpen

Makt viktigere enn liv

New York-borgermester Michael Bloomberg slakter politikerne i Kongressen. Han hevder de er for kuet av våpenlobbyen til å vedta strengere våpenlover.

– På en eller annen måte har det blitt slik at det å bli gjenvalgt er viktigere enn å redde liv. Politisk makt er viktigere enn å redde liv, sa en sint Bloomberg mandag.

New York-borgermesteren sier strengere våpenlover må øverst på agendaen for politikerne i Washington D.C.

Og kanskje kan noe nå være i ferd med å skje. Nedslaktingen av seks- sjuåringer nå får enkelte kongressmedlemmer til å snu.

Les også: - Dette kan vi ikke tolerere lenger

Beste ranking

Mandag sa to senatorer, som har vært motstander av nye reguleringer, at de nå åpner for forbud mot salg av automatvåpen. Både Joe Manchin fra West-Virginia, Mark Warner fra Virginia og Nancy Pelosi fra California, – alle fra Demokratene – at automatvåpen bør forbys.

Manchin og Warner har tidligere fått beste ranking av den mektige våpenlobbyen National Rifle Association (NRA) for sin motstand mot strengere våpenlover.

Les også: Lærer drept etter å ha reddet elevene

Stille fra NRA

Amerikanske folkevalgte har ikke vedtatt en betydelig føderal lov om våpenkontroll siden 1994. I stor grad takket være NRA, som er en av de aller mektigste lobbygruppene i Washington D.C.

Det har imidlertid vært stille fra NRA på sosiale medier etter skolemassakren i Newtown før helga.

Facebook-siden til National Rifle Association (NRA), som i forrige uke flagget på Twitter at de hadde 1,7 millioner «likes», var mandag nede.

Les også: - Det finnes ikke én skolemassakreprofil

Unngå debatt

NRA er blitt kraftig kritisert for sin holdning til våpenreguleringer etter drapene i Newtown.

På Facebook var NRA-tilstedeværelsen redusert til noen få små fansider og lukkede grupper. Og på Twitter har det på hovedsiden med rundt 64.000 følgere vært stille siden fredag.

Ifølge publikasjonen AdWeek, som var blant de første som rapporterte om den stengte Facebook-siden, ser NRA ut til å ville unngå debatt på nettsidene sine.

Video under: Våpendebatten reises på nytt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Reiser våpendebatten på nytt