Vil ha større advarsler på sigarettpakkene i EU

EU vil at slike advarsler skal bli større, og dekke til sammen 75 prosent av sigarettpakken. Foto: AP Photo/European Commission Les mer Lukk

EU-kommisjonen vil ha større helseadvarsler på sigarettpakkene og vil ha bort smakstilsetninger.

EUs «regjering» skal onsdag legge fram sitt forslag til revidert tobakksdirektiv, og mandag viderebrakte nyhetsbyrået Reuters en lekkasje.

– Forslaget innebærer at bilde- og tekstadvarsler til sammen skal utgjøre 75 prosent og stå på begge sider av pakker med tobakksprodukter, heter det.

Forslaget fra Kommisjonen tar dermed ikke til orde for et påbud i hele Unionen om helt nøytrale sigarettpakker kun påtrykket helseadvarsler. Men man åpner ifølge Reuters for at hvert medlemsland kan innføre slike tiltak.

Forslaget gir også et forbud mot smakstilsetninger, som for eksempel mentol.

Les også: Slik skal du skremmes fra å røyke

Salget av sigaretter har falt vesentlig i EU de siste årene, men EU ønsker å få tallet ytterligere ned.

Kommisjonen har arbeidet med forslaget sitt i to år, og det har vært drevet omfattende lobbyvirksomhet av tobakksindustrien, ifølge Reuters.

– Forslaget bryter helt klart med tysk og europeisk lov, mener talsperson Svea Schröder i tobakksgiganten Reemstma i Hamburg og peker på opphavsregler og merkevareregler.

Les også: Møt de som fortsatt røyker pipe

Forslaget fra Kommisjonen må godkjennes av både medlemslandene og EU-parlamentet, og det er en prosess som kan ta opptil to år.