Varsler tiltak i norske barnehager etter skoleskyting i USA

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen varsler at norske skoler og barnehager skal drilles i å håndtere skyteangrep. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Les mer Lukk

Norske barnehager og skoler skal drilles i å håndtere skyteangrep, varsler kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Etter skoleskytingen i USA fredag, hvor 20 barn i alderen fem til ti år er blant de drepte, sier SV-statsråden at hun vil at skoler og barnehager skal drilles på skoleskytingsrutiner, skriver VG.

Avisen har tidligere skrevet at norske skoler mangler beredskapsplaner for hvordan de skal håndtere skoleskytinger.

Nå har Utdanningsdirektoratet igangsatt et arbeid i samarbeid med Politidirektoratet hvor det skal utarbeides en veileder for hvordan skoler skal håndtere angrep.

Men Halvorsen mener det ikke er nok å lage en veileder, og varsler nå at norske barnehager og skoler skal drilles i å håndtere skyteangrep.

– Det må trenes mer. Barnehager og skoler skal være oppmerksomme på og kjenne godt til hvordan de skal reagere dersom noe lignende skjer, sier skoleministeren.

I 2009 sto beredskap ved en eventuell skoleskyting på agendaen for et samarbeidsprosjekt mellom Politidirektoratet, Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet, men det har ikke skjedd stort.

– Vi har ingen oversikt over hvordan dette er på norske skoler i dag, sier Sture Martin Vang, fungerende avdelingsdirektør for avdelingen for beredskap i Politidirektoratet, til avisen.