– For lett å skaffe seg våpen

Skilt med teksten «Gud velsigne familiene» står ved siden av et amerikansk flagg utenfor skolen i Connecticut der 26 barn og voksne ble drept fredag. Foto: Reuters / NTB Les mer Lukk

Våpnene Adam Lanza brukte i massakren i Newtown, tilhørte ifølge amerikanske medier moren hans. Mange spør seg hvorfor en barnehageansatt hadde slike våpen.

– Hva i all verden gjør en barnehageansatt med en automatrifle og flere pistoler? Det henger ikke på greip hvor lett det er å skaffe våpen i dette landet, sier Diego Jiminic til NTB.

Han er rystet over det som skjedde og holder godt rundt datteren Isabella, som går i sjuendeklasse på Sandy Hook Elementary School.

– Vi måtte bare sette oss ned og prate med barna og prøve å forklare det forferdelige som har skjedd og at det er lov å gråte og være lei seg, forteller han.

Jiminic sier han kjente rektoren på skolen, som var en av dem som ble drept, og flere andre familier som ble rammet av tragedien.

– Jeg kjenner en familie der det yngste barnet ble drept, forteller Isabella til NTB.

Les også: Prest i Newtown: - Vi trekker sammen

Morens våpen

Amerikanske medier skriver at gjerningsmannen, 20 år gamle Adam Lanza, hentet de tre skytevåpnene han brukte hjemme, og at de tilhørte hans egen mor. Hun skal ha vært våpeninteressert og hadde flere automatvåpen i huset.

Lanza skjøt først sin egen mor i hjemmet deres før han dro til skolen der moren jobbet som førskolelærer.

Ifølge flere medier hadde moren kjøpt våpnene til sønnen ettersom han var for ung til å kjøpe dem selv.

– Det må bli mer kontroll med våpen i USA. Gærninger kommer alltid til å finne måter å skade andre på, men vi kan ikke ha det så enkelt som i dag, mener Jiminic.

Les også: Skyting ved barneskole i USA

Hyller lærerne

Selv om medieoppbudet er stort, var gatene i Newtown lørdag så å si folketomme. Folk holdt seg hjemme og alle butikker var stengt. Overalt vaiet flagg på halv stang, og mange har satt opp skilt med tekster som «Gud velsigne de rammede familiene». Mange skilt hyller også lærerne på skolen for jobben de gjorde med å prøve å redde så mange av skolebarna som mulig.

John Priest er nabo til skolen og har bodd i byen i 30 år.

– Noen må jo ha sett at det var noe galt med drapsmannen. Kona mi hørte skuddene. Jeg var på butikken og skjønte det ikke før jeg kom hjem igjen og så nyhetene om det som skjedde, sier en tydelig preget Priest til NTB.

– Jeg har selv våpen, men det er en jaktrifle. Ingen trenger automatvåpen eller maskinpistol i dette landet. Myndighetene må ta seg av denne galskapen, sier han.