Anti-islamister trosset snø og kulde i Oslo

En liten gruppe demonstranter fra den antiislamske organisasjonen Norwegian Defence League protesterte sammen med europeiske meningsfeller Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

En tettmur av politihester, opprørsgjerder og tungt utstyrte politimannskaper holdt antiislamister og motdemonstranter godt atskilt i Oslo lørdag. Snø og bitende vind satte en demper for opprørstrangen.

Rundt 50 antiislamister fra sju land trosset imidlertid de ufyselige værforholdene og holdt sine appeller mot islamisering av Norge og Europa i ly av muren til Botsfengselet på Grønland.

Arrangørene var Norwegian Defence League, et assosiert underbruk av den militante moderbevegelsen i Storbritannia, English Defence League, og SIOE, Stopp islamiseringen av Europa. Det forblåste møtet ble innledet med Jørn Hoels «Har en drøm».

Les også: Jørn Hoel raser mot NDLs bruk av «Har en drøm»

Værfast

Oppmøtet var langt mindre enn ventet, noe NDL-leder Rune Hauge tilskrev værforholdene. En stor kontingent fra Rogaland satt værfast, hevder han.

Men søsterorganisasjoner i Polen, Island, Danmark, Sverige og Finland var til stede og uttrykte sin støtte til NDLs kamp mot innvandring og det NDL beskriver som en snikislamisering, der norske seder og skikker gradvis, men systematisk taper terreng og blir erstattet av islamske regler.

– Jo flere muslimer som kommer inn i landet, desto flere særkrav blir det. Det norske er på vikende front. Du ser det i barnehager, der ungene ikke får spise salami av frykt for å fornærme muslimene, du ser under 17. mai-feiringen og på skolenes juleavslutninger. Sånn vil vi ikke ha det. Dette kjemper vi imot, sier Hauge til NTB.

NDL vil at det er de som kommer til Norge, som skal innrette seg etter norske forhold og norske skikker, ikke omvendt.

Innrette seg

– Dette er vår kultur. Hvis de vil være her, får de innrette seg etter den. Det skal ikke være slik at en liten minoritet skal bestemme, sier Hauge.

Han hevder det er mange som støtter det NDL står for, men veldig få som tør komme på demonstrasjoner og markeringer.

– I Århus ble vi jo nesten steinet og drept, sier Hauge.

Han legger til at hverdagen er beinhard for medlemmer av NDL.

– Vi blir stemplet som rasister og høyreekstreme, ikke minst i mediene. Men vi kaller oss patrioter. Det er islam som religion, og alt det den fører med seg, vi er motstandere av. Vi er ikke imot mennesket i muslimen, sier Hauge.

Les også: Antiislamist: - Ytringsfriheten bare for noen

Gjerder

Politiet hadde satt opp tre forsvarsringer rundt den forhutlede og tynnkledde gjengen som med en provisorisk talerstol og et sprakende høyttaleranlegg kjørt på aggregat, forsikret hverandre om samhold over landgrensene i kampen mot den islamske faren.

En stort antall politibiler sto parkert i området ved fengselet, og mange steder i byen var det biler og patruljer fra opprørspolitiet.

En gruppe demonstranter som tok seg til området etter en stor markering i regi av Antirasistisk Senter lenger ned på Grønland, kom aldri i nærheten av NDL og deres utenlandske gjester. På flere hundre meters avstand ropte de at «Breiviks venner kunne ha seg bort». De fikk støtte av mange som bodde i området, og som sa «Nei til rasisme i våre gater».