Palestinerne seiret i FN

Your browser doesn't support HTML5 video.

- Ekstremt viktig
Jubelen brøt løs på Vestbredden da palestinerne seiret i FNs hovedforsamling. Norge kaller vedtaket en milepæl, men USA mener det er beklagelig at Palestina er blitt observatørstat i FN.

Fakta om Palestina:  
  • I 1947 vedtok FN opprettelsen av en jødisk og en arabisk stat i det britiske mandatområdet Palestina.
  • Araberstatene stemte imot, og Jordan og Egypt tok kontroll over Vestbredden og Gazastripen.
  • Staten Israel ble proklamert i 1948 og okkuperte i 1967 Vestbredden og Gazastripen.
  • Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) fikk i 1974 status som observatør i FN.
  • Det palestinske nasjonalråd erklærte i 1988 opprettelsen av staten Palestina, som er anerkjent av drøyt 130 land.
  • Oslo-avtalen mellom PLO og Israel ga i 1993 palestinerne begrenset selvstyre på Vestbredden og Gazastripen.
  • De palestinske områdene har siden 2007 vært splittet mellom en Fatah-dominert regjering på Vestbredden og en Hamas-kontrollert regjering på Gazastripen.
  • Palestinernes president Mahmoud Abbas forsøkte i 2011 å få FNs sikkerhetsråd til å anerkjenne en uavhengig palestinsk stat innenfor grensene fra før 1967. Det ble aldri noen avstemning siden amerikanske myndigheter varslet at de ville legge ned veto.
  • 29. november søkte palestinerne FNs hovedforsamling om oppgradert status som observatørstat. 138 land stemte for forslaget, mens 9 stemte imot. 41 land unnlot å stemme.

Gledestrålende palestinere feiret torsdagens vedtak både på Vestbredden, i Gaza og i Hovedforsamlingen hvor avstemningen fant sted.

– Dette er virkelig en historisk dag. Det er et skritt på veien mot palestinsk uavhengighet, sa palestinernes president Mahmoud Abbas da han møtte pressen i FN-bygningen.

138 av landene i Hovedforsamlingen stemte for å gi de palestinske områdene status som observatørstat. 9 stemte imot, mens 41 land unnlot å stemme.

Norge og en rekke andre europeiske land stemte ja, men både Israel og USA var sterkt imot å endre palestinernes status. USAs utenriksminister Hillary Clinton kritiserte avgjørelsen umiddelbart etter avstemningen.

Les også: Norge sier ja til Palestina i FN

– Vi har vært tydelige på at det kun er gjennom direkte forhandlinger at palestinerne og Israel kan oppnå den freden de begge fortjener, sa Clinton.

Hun la til at FN-vedtaket var «beklagelig» og at det vil virke mot sin hensikt.

– Støtte til fremtidig stat

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller FN-avstemningen en milepæl og er svært godt fornøyd med at alle de nordiske landene og et flertall av EU-landene stemte ja.

– Avstemningen torsdag er en milepæl og demonstrerer det internasjonale samfunnets klare støtte til det palestinske statsbyggingsprosjektet og en fremtidig palestinsk stat, sier Eide.

Han mener palestinerne la fram en balansert og konstruktiv resolusjonstekst og at de på den måten viste at de slutter fullt ut opp om en fredelig forhandlet løsning på konflikten med Israel.

Les også: KrF: - Tiden er ikke inne for anerkjennelse av Palestina i FN

Ved siden av de nordiske landene stemte blant annet Frankrike, Spania og Italia for forslaget i Hovedforsamlingen.

I tillegg til Israel og USA valgte Canada, Tsjekkia, Panama og flere små stillehavsstater å stemme nei.

Den israelske regjeringen kritiserte FN-vedtaket, og statsminister Benjamin Netanyahu hevdet at målet om en palestinsk stat er blitt fjernere enn før.

– Beslutningen i FN i dag forandrer ingenting på bakken. Den vil ikke fremme opprettelsen av en palestinsk stat, understreket Netanyahu.

Feiret i gatene

På Vestbredden brøt jubelen løs da vedtaket var et faktum, og fyrverkeri lyste opp nattehimmelen. Lykkelige palestinere klemte hverandre og ropte «Gud er stor!»

– Det føles så godt, det er nesten ikke mulig å beskrive. Det er som om vi har nådd enden av en mørk tunnel, sa Laila Jaman i Ramallah.

Se også: FN-resolusjon vil ikke fremme palestinsk stat

Allerede flere timer før avstemningen hadde feststemte mennesker samlet seg på Yasser Arafat-plassen i Ramallah. Plassen var nærmest dekket av palestinske flagg, og mange hadde på seg det karakteristiske Palestina-skjerfet.

Også på Gazastripen ble begivenheten markert, blant annet med en demonstrasjon ved det lokale FN-hovedkvarteret.

Den islamistiske Hamas-bevegelsen, som har makten på Gazastripen og inntil nylig var motstandere av Abbas' framstøt i FN, kalte torsdagens vedtak for en seier.

Bevegelsens øverste leder Khaled Meshaal sier han tror avstemningen kan gjøre det lettere å skape forsoning mellom Hamas og myndighetene på Vestbredden.

– Vanskelig vei foran oss

Også Mahmoud Abbas oppfordret torsdag til forsoning mellom de to palestinske gruppene. Samtidig advarte han mot å tro at arbeidet for å bedre palestinernes situasjon vil bli lett i kjølvannet av FN-avstemningen.

– Jeg vil ikke ødelegge gleden over seieren vår nå i kveld. Men veien foran oss er fortsatt vanskelig, sa Abbas.

Den israelske regjeringen er særlig bekymret for at palestinerne skal bruke sin nye status til å anlegge sak mot Israel i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. FN-kilder sier Israel trolig vil avstå fra gjengjeldelsesaksjoner mot palestinerne i etterkant av FN-vedtaket så lenge palestinske myndigheter ikke forsøker å bli medlem av ICC.

En gruppe amerikanske senatorer truer på sin side med å stanse all økonomisk støtte til palestinerne hvis de forsøker å få Haag-domstolen til å granske Israel.