Knitrende kald vinterhelg i vente

Mange minusgrader, finvær og kanskje litt lett snøfall. Det blir en skikkelig fin vinterhelg over store deler av landet denne helga, men forbered deg på at det kan bli iskaldt enkelte steder. Foto: Colourbox.com Les mer Lukk

Mange blå og mulighet for en smak av pudderlett nysnø venter dem som planlegger å reise til fjells i helgen.

Den siste uka har det vært tydelig at kulda er i ferd med å sette inn over hele landet. Mye kaldluft kom tidlig inn fra Finland og Russland, men varsler om sprengkulde slo likevel ikke helt til.

– Det var nok litt overdrevet, men vi er på minussiden veldig mange steder nå, og det blir kaldere hele tiden, sier Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt til NTB.

Les også: Varmepumpen som er best i test

20 blå

Det gjelder ikke minst for de mange skisentrene over hele Sør-Norge som ser ut til å kunne tilby sine gjester skikkelig fint vær i helgen, med noe skyer, men også en del sol. Og blir himmelen skyfri, kommer derfor kvikksølvet til å krype ned mot 20 minus og kanskje enda lavere mange steder.

Sjekk været der du er

– Vi kan lett komme ned i 15 minusgrader på søndag, men blir det en kald natt uten skyer, så dupper vi ned enda mer. Da kan vi glatt komme ned mot 20 kuldegrader, advarer meteorologen.

Planlegger du å reise til fjells for å teste ut formen i knitrende skispor eller alpinbakker, må du derfor kle deg godt, er rådet fra værvarsleren.

Les også: Hold barnas føtter varme og tørre

Snøfall

Flere steder er det mulighet for litt pudderlett nysnø, spesielt på Dovrefjell og inn mot svenskegrensen. De mange fjellområdene i Langfjella som deler Sør-Norge i to mellom øst og vest, får kanskje litt overskyet vær og dermed nedbør på lørdag.

I Jotunheimen og Trollheimen må man trolig se lenger etter snøfjonene.

– Det vil nok komme litt snø, men skydekket er alltid en joker. Søndag ser ut til å bli den fineste dagen i hele fjellet i Sør-Norge, sier Mjelstad.

Les også: Andreas (10) har kuldeallergi

Også i indre strøk på Østlandet og ned mot Sørlandet vil det kunne komme litt lett snøfall de neste dagene, trolig ikke mer enn mellom fem og ti centimeter. Julebordgjester i Oslo blir trolig skånet, og må belage seg på maks et par centimeters lett snødryss.

Fint i nordvest

Men det aller fineste været den første helga i advent får alle dem som befinner seg nord for Stad, langs hele Nordvestlandet og Trøndelag og opp til og med Troms. Her vil det være mye knallblå himmel og strålende sol. Og medfølgende kuldegrader.

Les også: Gåsehuden røper deg

– Her vil det være fralandsvind, men nokså rolige vindforhold. De ligger på rett side av fjellområdene og får en kald og skikkelig fin helg med pent vær store deler av tiden, sier Mjelstad.