Sigrid-siktet ut av isolasjon

SIKTET: 37-åringen som er siktet i Sigrid-saken slipper nå ut av isolasjon etter 12 uker i varetekt. Foto: Privat Les mer Lukk

Den 37 år gamle mannen som er siktet for drapet på Sigrid Schjetne (16), slipper ut av isolasjon og får ikke lenger medieforbud.

I forkant av torsdagens kontorforretning i Oslo tingrett har politiet begjært ham fortsatt varetektsfengslet i fire uker. De har også bedt om at brev- og besøksforbudet blir opprettholdt.

Mannens forsvarer, advokat Karen Forbrigd, har samtykket til denne begjæringen.

37-åringen har til nå sittet varetektsfengslet i tolv uker og har hele tiden sittet isolert. I paragraf 186 i straffeprosessloven heter det at en fengslet person ikke kan holdes isolert i et sammenhengende tidsrom på mer enn tolv uker når siktelsen gjelder en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks år.

Dersom tungtveiende hensyn gjør det nødvendig, kan den fengslede holdes fortsatt isolert utover tolv uker, heter det.

– Han er preget av at han har sittet så lenge i isolasjon. Det er en stor belastning, sier Forbrigd til NTB.

Går videre

Politiet har gitt uttrykk for at det har vært svært vanskelig å få noe etterforskningsmessig interessant ut av de få avhørene de hittil har foretatt av 37-åringen. Han har tidligere fått påvist en alvorlig psykiatrisk diagnose.

Torsdagens endringer i hans varetekt kommer etter at han for et par uker siden ble flyttet fra Oslo fengsel til Halden fengsel. Forbrigd sier det skyldes at det er et nyere og bedre fengsel.

Hun var til stede under det siste avhøret politiet foretok av den siktede fredag 23. november og sier han nå er positiv til å la seg avhøre.

– Fredag var det gjennomlesing og signering av avhør. Nå som politiet har gjort opp status i 37-åringens sak, er det grunn til å tro at de vil gå videre i neste avhør som finner sted i begynnelsen av desember. Der vil jeg også være til stede, sier Forbrigd.

Hun regner med at politiet ber om brev- og besøksforbudet fordi de mener det fortsatt er fare for bevisforspillelse.

Lang varetekt

Etter torsdagens fengsling ligger det an til at 37-åringen vil ha sittet 16 uker i varetekt, hvorav 12 i isolasjon, når neste fengslingsmøte finner sted 3. juledag, torsdag 27. desember.

Det er tingrettsdommer Maiken Reehorst som står for kontorforretningen torsdag. Hun har tidligere avsagt kjennelse i Sigrid-saken da de to siktede torsdag 4. oktober fikk forlenget varetekten med fire nye uker.

Politiet fikk da også medhold i at de to måtte sitte i isolasjon de to første ukene, og at begge fikk brev- og besøksforbud for alle fire ukene, samt forbud mot å lese aviser og se på TV de to første ukene.

Den 64 år gamle mannen fra Vestby, som fortsatt er siktet i saken, ble løslatt tirsdag 30. oktober.

Han hadde da sittet åtte uker i varetekt hvorav seks i isolasjon, men politiet fant ikke lenger grunn til å holde ham fengslet fordi bevisene ikke var styrket.

Sigrid Schjetne forsvant natt til 5. august fra Østensjø i Oslo. Hun ble funnet drept i et skogholt i Oppegård kommune 4. september, rett ved verkstedet der de to mennene ble pågrepet samme dag.

Les også:

- Drapssiktet skal ha mistenkt en bekjent for drapet på Sigrid

Politiet vil ikke si hvordan Sigrid Schjetne døde

Politiet har jaktet drapssiktet i flere uker