EU fortsatt splittet om palestinernes FN-framstøt

VURDERES: President Mahmoud Abbas søker FNs anerkjennelse for palestinernes statsbyggingsprosjekt. Palestinere viste sin støtte til forslaget under en markering i Ramallah på Vestbredden søndag. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Frankrike vil stemme ja til å gi palestinerne status som observatørstat i FN, bekrefter utenriksminister Laurent Fabius. Andre europeiske land nøler med å bestemme seg.

– Når spørsmålet blir reist torsdag eller fredag denne uka, vil Frankrike stemme ja, sier Fabius, som legger til at Frankrike lenge har støttet palestinernes ønske om å få sin egen stat.

Et stort flertall av landene i FN vil etter alt å dømme stille seg bak forespørselen fra palestinernes president Mahmoud Abbas om å oppgradere palestinernes status i FN til observatørstat, det vil si stat uten medlemskap og stemmerett.

Frankrike er det første av de større europeiske landene som går offentlig ut med sin støtte til palestinernes ønske.

Usikre

Norge og rundt 150 andre land er ventet å si ja når palestinerne denne uka ber FNs hovedforsamling om å oppgradere palestinernes status i FN.

Dansk TV 2 erfarer at også Danmark vil stemme ja.

Storbritannias FN-ambassadør sier derimot at britene ennå ikke har bestemt seg for om de vil stemme for eller imot, eller om de vil avstå fra å stemme.

Den norske regjeringen må nå fjerne all tvil og gjøre det klart at Norge støtter palestinerne i deres ønske om å få sin status oppgradert til observatørstat i FN, mener AUF.

– Det ville vært et brudd med denne regjeringens tydelige midtøstenpolitikk om Norge ikke støttet framstøtet i FN, sier AUFs leder Eskil Pedersen.

– Vi ber nå den rødgrønne regjeringen om å gjøre det helt klart at Norge vil støtte opp under president Abbas' arbeid for oppgradert status, sier han.

Les også: Kaller Israel en «terroriststat»

Økt adgang

En oppgradering vil gi palestinerne adgang til å delta i debatter i FNs hovedforsamling, og de vil også få mulighet til å slutte seg til en rekke FN-organisasjoner, deriblant Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Palestinerne søkte i fjor om fullt medlemskap i FN, men denne søknaden møtte veggen i FNs sikkerhetsråd, hvor USA har vetorett. USA og Israel er også imot forslaget som nå foreligger.