Høyreekstrem politiker vil ha jødeliste

PROTEST: Tilhengere av det nasjonalistiske partiet Jobbik protesterer utenfor den israelske ambassaden i Ungarn under bombingen av Gaza. Nå har partiets leder foreslått en egen liste over jøder som utgjør en trussel mot rikets sikkerhet. (Foto: EPA) Les mer Lukk

Lederen for Ungarns tredje største parti oppfordrer landets regjering til å sette opp en liste over jøder som «utgjør en trussel mot landets sikkerhet». Jødiske organisasjoner er opprørte.

Marton Gyongyosi leder Jobbik, landets tredje største parti, som befinner seg langt ute på høyrefløyen.

Han mener en slik liste er nødvendig på grunn av «den økte internasjonale spenningen» etter den israelske offensiven på Gazastripen. Gyongyosi mener at også medlemmer av nasjonalforsamlingen må med på listen.

Forslaget blir fordømt av en rekke organisasjoner og enkeltpersoner, som kaller det antisemittisk og et populistisk forsøk på å få mer oppslutning foran valget i 2014.

– Jeg overlevde holocaust. For folk som meg utløser dette intet annet enn rå frykt selv om det åpenbart er for å høste politiske poeng, sier Gusztav Zoltai, leder for landets største jødiske organisasjon.

Mellom 500.000 og 600.000 ungarske jøder ble drept under andre verdenskrig. Ifølge enkelte anslag kom en tredel av alle jødene som ble drept i Auschwitz, fra Ungarn.