– Opprørere i Kongo vil trekke seg ut av Goma

Den kongolesiske opprørslederen Sultani Makenga skal ha gått med på å trekke sine styrker ut av byene Goma og Sake øst i Kongo. Foto: Reuters Les mer Lukk

Den kongolesiske opprørsgruppen M23 har gått med på å trekke seg betingelsesløst ut av byene Goma og Sake i løpet av tirsdag, opplyser Ugandas forsvarssjef.

Fakta om M23:  
  • Består av tutsier som tidligere var en del av regjeringshæren i Kongo, mange av dem fra Rwanda
  • Rwandas forsvarsminister James Kabarebe er, ifølge FN, militsens de facto leder
  • Kabarebe er en mangeårig medarbeider av Rwandas president Paul Kagame og var sentral da tutsiopprørerne i Rwandas patriotiske front (RPF) rykket inn i Rwanda og fikk slutt på folkemordet i 1994
  • Kabarebe ble to år senere også sentral i Laurent Kabilas Rwanda-støttede opprørshær
  • Kabila utnevnte Kabarebe til hærsjef, men etter et år returnerte han til Rwanda
  • Bosco Ntaganda, med kallenavnet «The Terminator», antas å lede militsen inne i Kongo
  • Ntagandas høyre hånd, Sultan Makenga, antas å ha den militære kommandoen i M23.
  • General Gabriel Amisi fikk nylig sparken i regjeringshæren i Kongo etter avsløringer om at han i lengre tid hadde forsynt opprørere i Øst-Kongo med store mengder våpen.

Forsvarssjef Aronda Nyakayirima sier han møtte opprørslederen Sultani Makenga mandag kveld.

– Jeg orienterte ham om vedtaket som flere regionale ledere kom fram til lørdag. Han godtok å trekke styrkene sine tilbake og ut av Goma og Sake og også å stanse alle framrykninger sørover, sier Nyakayirima.

– Makenga satte ingen krav til tilbaketrekningen fordi han var enig i at alle innsigelser han og geriljaen måtte ha, vil bli løst som følge av deklarasjonen fra det regionale toppmøtet i Kampala, sier forsvarssjefen videre.

En talsmann for M23 bekrefter at opprørsgruppen har gått med på en tilbaketrekning.

Regionale afrikanske ledere var sist helg samlet i Kampala i Uganda for blant annet å diskutere situasjonen i Kongo. Der oppfordret de opprørerne om å gå bort fra M23s mål om å velte regjeringen i Kongo og å trekke seg tilbake fra Goma.

M23 rykket i forrige uke fram og tok kontroll over Goma og Sake øst i Kongo og jaget den kongolesiske regjeringshæren bort etter blodige kamper som førte til mange sivile tap.