Arafats levninger undersøkes for forgiftning

Mausoleet til Yasser Arafat i Ramallah er dekket av blå plast. Bak plasten ble levningene av den palestinske lederen undersøkt, og rettsmedisinere har sikret seg en rekke prøver som kan gi svar på om Arafat ble forgiftet med polonium. Foto: Reuters Les mer Lukk

Eksperter åpnet tirsdag morgen graven til den palestinske lederen Yasser Arafat og tok prøver av levningene. De håper å finne ut hvorfor han døde.

– Graven er blitt forseglet igjen, og prøvene er gitt til franske, sveitsiske og russiske eksperter, opplyste tjenestemenn i den palestinske kommisjonen som gransker Arafats død tirsdag morgen.

Planen var opprinnelig å hente levningene ut og ta prøvene et annet sted. Det var derfor planlagt en ny gravleggingsseremoni etterpå, men dette ble ikke nødvendig siden prøvene ble tatt i gravkammeret.

Les også: Håper å få svar på om Arafat ble forgiftet

Uavhengige analyser

Ekspertene skal uavhengig av hverandre analysere prøvene og forsøke å finne ut om Arafat ble forgiftet med det svært radioaktive stoffet polonium.

Det vil imidlertid ta flere måneder før prøvene er ferdig analysert og et eventuelt svar foreligger. Andre forskere påpeker at selv om Arafat faktisk ble forgiftet med polonium, er det ikke sikkert at man vil finne spor av det.

Grunnen til det er at polonium har kort halveringstid og forsvinner mye raskere enn de fleste andre radioaktive stoffer.

Fant polonium i klær

Legene klarte ikke å fastslå dødsårsaken da Arafat brått ble syk og etter få uker døde på et militærsykehus i Paris i november 2004. Etter at det ble funnet høye nivåer av polonium i Arafats klær, besluttet en fransk domstol i august i år å starte drapsetterforskning.

En gruppe franske dommere overvar gravåpningen og undersøkelsene tirsdag.

Kritiske slektninger

Det var Arafats enke Suha som ba den franske domstolen om å starte drapsetterforskning og få begjært graven åpnet. Men mange andre av Arafats slektninger er svært kritiske til prosessen som nå er i gang og kaller det gravskjending.

Eksperter sår tvil om Arafat kan ha blitt forgiftet med polonium. Darcy Christen, talsmann for Radiologisk institutt i Lausanne mener symptomene som er beskrevet i Arafats journal ikke stemmer overens med slik forgiftning.

Polonium-210 er et sjeldent, radioaktivt grunnstoff som er svært giftig, langt giftigere enn for eksempel cyanid.