Håper å få svar på om Arafat ble forgiftet

Arkivbilde av Yasser Arafat tatt to uker før han døde. Nå håper både Arafats familie og mange andre palestinere på at nye undersøkelser av levningene av den tidligere PLO-lederen vil gi svar på om han ble forgiftet eller ikke. Foto. Reuters Les mer Lukk

Ble Yasser Arafat forgiftet eller ikke? Det håper både familien og mange andre å få svar på når levningene etter den tidligere PLO-lederen nå hentes ut av graven.

Fakta om Yasser Arafat:  
 • Født i Kairo i 1929.
 • Ble i 1969 leder for den palestinske frigjøringsorganisasjon PLO, som på 1970- og 80-tallet brukte terrorisme som virkemiddel i sin kamp mot Israel.
 • I 1988 proklamerte han opprettelse av en selvstendig palestinsk stat.
 • Fikk i 1994 Nobels fredspris sammen med Israels statsminister Yitzhak Rabin og utenriksminister Shimon Peres for Oslo-avtalen om palestinsk selvstyre.
 • I 1996 ble han palestinernes første valgte president.
 • Ble syk i 2004 etter å ha vært innesperret i sitt hovedkvarter i Ramallah i over to år av den israelske hæren.
 • Døde i Paris 11. november 2004.

Fakta om polonium:

 • Polonium er sjeldent radioaktivt grunnstoff som finnes i kun små mengder i naturen.
 • Er svært giftig, men er uten spesiell smak eller lukt.
 • I høye doser ødelegger det vev og organer.
 • Selv om det er meget helseskadelig, er det svært vanskelig for leger å påvise.
 • Polonium trenger ikke gjennom huden, og det må spises eller inhaleres for å gjøre skade.
 • Ble oppdaget av Marie Curie i 1898, som oppkalte det etter sitt hjemland Polen.

Etter to ukers intenst arbeid med å få åpnet graven, skal det som er igjen av Arafat etter planen hentes ut tirsdag. Graven ligger under et tykt lag betong i det festningsaktige mausoleet i Ramallah på Vestbredden.

En gruppe sveitsiske, franske og russiske rettsmedisinere skal så ta en rekke prøver av levningene for å finne ut om Arafat ble tatt av dage med det svært giftige radioaktive stoffet polonium.

– Dette er svært smertefullt for oss. Det er et sjokk og ikke lett for verken meg eller min datter, sier Arafats enke Suha.

Les også: Arafats grav i ferd med å åpnes

– Men det må gjøres for å få svar på mysteriet rundt hans død. Dersom det ble begått en forbrytelse, må den oppklares, sier hun.

Fant polonium i klær

Legene klarte ikke å fastslå dødsårsaken da Arafat brått ble syk og etter få uker døde på et militærsykehus i Paris i november 2004. Etter at det ble funnet høye nivåer av polonium i Arafats klær, besluttet en fransk domstol i august i år å starte drapsetterforskning etter begjæring fra Suha Arafat.

Søndag ankom en gruppe franske dommere Ramallah for å overvære gravåpningen og undersøkelsene.

Tawfiq Tirawi, som leder det palestinske granskingsteamet, har sagt at levningene vil bli gravlagt igjen etter få timer, når rettsmedisinerne er ferdige med arbeidet.

Les også: - Franske dommere vil granske Arafats levninger

Israel avviser innblanding

Mange palestinere, også de palestinske selvstyremyndighetene, har en teori om at israelerne forgiftet Arafat med polonium, samme stoff som den russiske eksagenten og Putin-kritikeren Aleksandr Litvinenko døde av i London i 2006.

Men det avviser israelske myndigheter tvert.

Mausoleet rundt Yasser Arafats grav i Ramallah på Vestbredden har vært dekket av plast mens arbeidet med å åpne graven har pågått. Tirsdag skal levningene av Arafat tas ut og undersøkes. Foto: Reuters

– Israel var ikke involvert i Arafats død. Alle medisinske journaler er i palestinernes hender, og det er ikke israelerne som har hindret dem i å bli offentliggjort, sier Mark Regev, talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu.

– Gravskjending

Selv om det er Suha Arafat som har bedt om at graven åpnes og levningene undersøkes, mener mange andre av Arafats slektninger at det som nå foregår ikke er annet enn gravskjending og vanhelligelse av palestinernes ikoniske leder og første folkevalgte president.

– Ingenting godt vil komme ut av dette, sier Arafats nevø Nasser al-Qidwa.

Les også: Arafats enke vil ha etterforskning av mannens død

Forskere tror ikke det er særlig mye bløtvev igjen av Arafats levninger og at rettsmedisinerne ikke får tatt prøver av annet skjelettrester og eventuelt tråder fra likkledet som Arafat var svøpt i da han ble gravlagt.

Noen forskere påpeker også at det ikke er sikkert at det vil bli funnet rester av polonium uansett, ettersom stoffet har kort halveringstid og forsvinner raskere enn mange andre radioaktive stoffer.

Les også:

- Israel forgiftet Arafat

- Arafat ble forgiftet med polonium