Store cannabisbeslag på Svinesund i oktober

STORT BESLAG: 125 kilo hasj var gjemt i bager i pallekassa på traileren. Foto: Tollvesenet. Les mer Lukk

Tollerne på Svinesund beslagla nesten 250 kilo cannabis i løpet av åtte dager i slutten av oktober. Det største hasjbeslaget var på 125 kilo.

Dette beslaget ble gjort tidlig natt til 23. oktober etter at narkotikahunden Ally hadde markert for narkotika både i pallekassa på en trailer og på den 36 år gamle danske vogntogsjåføren.

Hasjen ble funnet i til sammen fem bager i kassa og en i førerhuset. Hunden markerte også på askebegeret der det ble funnet 8 gram amfetamin.

Trailersjåføren fikk også beslaglagt 80.000 danske kroner som mistenkes å stamme fra kriminell virksomhet, melder Tollvesenet.

Fem dager senere, på formiddagen den 28. oktober, fant tollerne til sammen 92,1 kilo hasj i et serbisk vogntog. Den 46-årige serbiske sjåføren forklarte at han hadde fått beskjed om å levere lasten direkte i Oslo og at dette var grunnen til at han ikke deklarerte ved grensepasseringen. Narkotikahunden Storm fattet imidlertid interesse for vogntoget og markerte for funn allerede før det hadde kjørt inn i kontrollhallen.

Les også: Tollerne har allerede passert fjorårets beslagstall

Hasj i trillekofferten

Det første av de til sammen fem beslagene ble gjort 21. oktober da det ble funnet pakker med 16,7 kilo hasj og 1,3 kilo marihuana-jointer i hjulbrønnen på den norskregistrerte bilen til en 46-åring som hadde kjørt riksvei 118 over den gamle Svinesund-brua.

På ettermiddagen 23. oktober fant tollerne på Svinesund 2,5 kilo marihuana i bilen til en polsk statsborger som hadde også valgt å kjøre gamleveien over grensa. Samme kveld avdekket tollerne 5,8 kilo hasj da de sjekket trillekofferten til en rumener som var passasjer i en polskregistrert buss.

Les også: Italiener tatt med 150 narkoegg i kroppen

Amfetamin

Men også tidligere i oktober ble det gjort narkotikabeslag på Svinesund. Natt til 12. oktober fattet tollerne mistanke til en 37-årig tysker sa han skulle besøke søsteren på Sørlandet, men noe særlig mer utfyllende informasjon om henne kunne han ikke bidra med.

Denne gangen var det narkotikahunden Jim som var i aksjon, og da tollerne saumfarte tyskerens Golf ble det funnet totalt ti pakker med til sammen 10 kilo amfetamin. Ifølge Tollvesenet dreier det seg om 45.000 brukerdoser og en anslått markedsverdi på 4,5 millioner kroner.

Les også: To menn tatt med 99.999 sigaretter