Millioner markerer Ashura i Kerbala

Millioner av shiamuslimer, som disse i Sadr-byen i Irak lørdag, skjærer seg til blods i denne shiamuslimske høytiden. Foto: NTB scanpix/REUTERS/Thaier Al-Sudani. Les mer Lukk

Flere millioner sjiamuslimer flokket seg søndag til den hellige byen Kerbala i Irak for å markere sørgehøytiden Ashura.

En rekke sjiamuslimer slo seg på brystet og kuttet seg sverd og kniver som et symbol på sorgen over Husseins død i slaget ved Kerbala i 680.

Hussein var profet Muhammeds sønnesønn og sto i opposisjon til kalif Yazid i Damaskus som beseiret Hussein ved Kerbala.

I nærheten av graven der Hussein ble stedt til hvile, fortalte en mann søndag historien om slaget til gråtende sjiamuslimer. Senere utførte de ritualer som å slå seg på hodet i sorg og å rope «Vi ofrer for deg, Hussein».

Les også: Ikke første gang

Ashura er høydepunktet i sørgemåneden Muharram.

Sjiamuslimske høytider har ofte vært gjenstand for økte bombeangrep i Irak, og søndag var det utplassert 30.000 personer fra den irakiske sikkerhetsstyrken i Kerbala for å beskytte pilegrimene.

Pilegrimen Ahmed Fadhel sier at han er glad for sikkerhetsoppbudet.

– Men, vi deltar i denne marekrigen uavhengig av sikkerheten, påpeker 30-åringen.

Les også: Fire pilegrimer drept utenfor Kerbala

Drapet på Hussein, familien og følgesvennene hans ved Kerbala i 680 bidro til skillet mellom sunni- og sjiamuslimer innen islam, en konflikt som ble enda skarpere i århundrene som fulgte, og som eksisterer den dag i dag.

Rundt 15 prosent av verdens muslimer er sjiaer. De utgjør flertallet av innbyggerne i Irak, Iran og Bahrain, mens det også finnes betydelige sjiabefolkninger i Libanon, Afghanistan, Pakistan og Saudi-Arabia.