Tollerne har allerede passert fjorårets beslagstall

Narkotikahunden Timmy i aksjon under kontrollen til tollvesenet på Hjortneskaia i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Les mer Lukk

Allerede en drøy måned før 2012 er over, har tollerne passert fjoråret i antall narkotikabeslag. Økningen skyldes at smuglerne er flere og frakter mindre, mener tolldirektøren.

En opptelling 21. november viste at tollerne til nå i år har gjort 2.678 narkotikabeslag. Det er 429 flere enn på samme tidspunkt i fjor, og fjorårets totaltall er allerede passert med 170, melder NRK.

Mengden narkotika som er beslaglagt, er imidlertid på nivå med fjoråret.

– Økningen kommer nok av at smuglerne forsøker å redusere sin risiko. Da har de skjønt at flere smuglinger, men med mindre kvantum i hver smugling, reduserer risikoen for å lide store tap, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Han mener å se en utvikling mot at de som tas med narkotika, oftere er folk fra Sørvest-Europa, gjerne fra landene som er hardest rammet av den økonomiske krisen. Tidligere var det en overvekt av kurerer fra Vest-Afrika og Øst-Europa, opplyser tolldirektøren.