Akademikere dominerer i Ap

Farvel til proletariatet? Jonas Gahr Støre og andre akademikere tar over Arbeiderpartiet ved stortingsvalget neste år. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix. Les mer Lukk

Tre av fire Ap-kandidater til neste års stortingsvalg har akademisk bakgrunn. Det ser Dag Terje Anders som en seier.

Det viser en gjennomgang Klassekampen har gjort av nominasjonslistene i Arbeiderpartiets fylkeslag. 46 av 64 kandidater, 72 prosent, har akademisk utdannelse, mens 36 prosent har bakgrunn som vanlig arbeidstakere.

Kun i Vestfold Ap står politikere med kun yrkesbakgrunn på alle de «sikre» plassene, skriver avisa.

Gjennomgangen omfatter de listeplasseringene som i dag er inne på Stortinget, og med akademisk utdannelse menes universitetsutdannelse på fire år eller mer, ikke fag- og profesjonsutdannelse.

Det er særlig i tettbefolkede fylker at folk med lang utdannelse dominerer. I Oslo og Akershus har samtlige av Ap- kandidatene på sikker plass akademisk bakgrunn.

Les også: - Akademikerkupp i Oslo

På spørsmål om hvorfor situasjonen er annerledes i Vestfold, svarer listetopp, stortingspresident og tidligere skogsarbeider Dag Terje Andersen:

– Vestfold har fortsatt kultur for å slippe vanlige folk til i politikken. Det er en veldig styrke i en tid der flere og flere går rett fra skolebenken til politikken, uten å ha samlet erfaringer ute i samfunnet.

Han mener like fullt at det ikke er negativt at over 70 prosent av Ap-kandidatene har akademisk utdanningsbakgrunn.

– En av Aps største politiske seire er at alle i samfunnet kan ta seg utdanning, sier Andersen til Klassekampen.