Venstre vil ha varig vern i Lofoten og Vesterålen

Venstreleder Trine Skei Grande ønsker varig vern fra oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja må gis varig vern mot oljevirksomhet, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Og den beste garantien for å få det til, er et stort Venstre etter valget til høsten, sier Grande.

Hun mener det vil være særdeles uklokt å sette i gang oljevirksomhet i et område der fire av verdens ti største fiskebestander gyter.

– Kunnskapene som er hentet inn i forbindelse med mulig oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja viser at det er store interessekonflikter mellom fornybare næringer og oljenæringen i dette området, sier Grande.

Hun viser til at Lofoten og Vesterålen har de største bestandene av torsk og sild i verden.

– Å sette olje- og gassinteressene foran fiskeri- og turistnæringen i et område som er helt spesielt i en tid der investeringene på norsk sokkel er rekordhøye, henger ikke på greip, sier Grande, som kaller Lofoten og Vesterålen Norges matfat.

Venstre-lederen sier hun mener Lofoten og Vesterålen bør sammenlignes med de aller mest fantastiske naturområdene i verden – Amazonas eller Great Barrier Reef.

– Å risikere oljeutslipp i et område som er helt unikt, vil være et stort feilgrep. Når vi vet at to tredeler av de allerede oppdagede kull-, olje- og gassressursene må bli liggende, er Lofoten og Vesterålen helt øverst på lista over de områdene som bør få varig vern, sier Grande.