Gazakrig uten seierherrer

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.), forsvarsminister Ehud Barak (bak) og utenriksminister Avigdor Lieberman (sittende) hevder å ha vingeklippet Hamas, men sliter med å overbevise israelere flest om dette. Foto. Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Både Israel og Hamas gjør krav på seier etter den siste ukas sammenstøt, men det er foreløpig vanskelig å få øye på noen vinnere.

Israels siste militæroffensiv mot Gazastripen kostet ifølge sykehuskilder 162 palestinere livet, over halvparten av dem sivile og 37 av dem barn.

Fem israelere ble drept i palestinske rakettangrep, fire av dem sivile. For første gang ulte også luftvernsirenene i Jerusalem og Tel Aviv, men det militære styrkeforholdet mellom Israel og Hamas er knapt nok endret.

– Hamas lyktes med å treffe bebygde israelske områder med rundt ett tonn sprengstoff. Vi brukte rundt 1.000 tonn mot målene på Gazastripen, sa Israels forsvarsminister Ehud Barak torsdag.

Les også: - En massiv retraumatisering av barna

Tente nytt håp

Våpenhvilen utløste vill feiring på Gazastripen og tente et nytt håp om å bli kvitt Israels seks år gamle blokade. I Israel er reaksjonene mer forsiktige.

Forsvarsledelsen mener at operasjonen var vellykket og at Hamas ble betydelig vingeklippet.

30 av bevegelsens ledere ble drept og en rekke kommandosentre og våpenfabrikker ble uskadeliggjort, hevdes det fra israelsk side.

– Vi knuste dem, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

Hamas har et annet syn på dette og mener at det var de og ikke Israel som gikk seirende ut av konflikten.

– Israel nådde ikke noen av sine mål, sier Hamas-bevegelsens politiske leder Khaled Meshaal.

Les også: Gilbert: Aldri sett Gazastripen så livløs

Avventende

Begge de to stiller seg avventende til våpenhvilen og mener at det nå er opp til motparten å bevise at de mener alvor.

– Dersom de slutter opp om våpenhvilen, gjør også vi det. Dersom de ikke gjør det, har vi fingeren på avtrekkeren, sier Meshaal.

Begge er enige om å forhandle videre om en mer permanent og detaljert avtale dersom våpenhvilen holder.

Les også: Kaller Israel en «terroriststat»

Ulike oppfatninger

Problemet er bare at partene synes å ha høyst ulike fortolkning av våpenhvilen, og minst like ulike forventninger til hva en mer detaljert avtale skal inneholde.

– Våpenhvileavtalen innebærer at alle grenseoverganger skal åpnes, ikke bare Rafah-overgangen mellom Gazastripen og Egypt, mener Meshaal.

Den oppfatningen deles ikke av Israel, som i dag kontrollerer alle overganger unntatt Rafah.

Israelske kilder utelukker en fullstendig oppheving av blokaden som ble innført da Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006.

Får dyrke jorda

Israels forsvarsminister Ehud Barak bekrefter derimot at Hamas fikk gjennomslag for sitt krav om at israelske styrker ikke lenger skal skyte mot enhver som nærmer seg grensegjerdet på palestinsk side.

Hundrevis av palestinere er drept langs gjerdet siden blokaden ble innført, mange av dem bønder som har forsøkt å dyrke jordlappene sine i området.

– Dersom det blir slutt på angrepene langs grensa, ser jeg ingen problemer med at de kan få arbeide på jorda helt inn til grensegjerdet, sier Barak til israelsk radio.

Les også: Anonymous angriper Israel

Kritikk fra opposisjonen

Mens palestinernes president Mahmoud Abbas torsdag ringte sin bitre rival Ismail Haniyeh på Gazastripen, for å gratulere ham med «seieren», vanket det pepper fra opposisjonen for Netanyahu.

– Man inngår ikke avtaler med terrorister, man beseirer dem. Dette var beklageligvis ingen seier, og vi framstår ikke mer avskrekkende etter dette, slår lederen for opposisjonspartiet Kadima, Israels tidligere forsvarssjef og forsvarsminister Shaul Mofaz, fast.

– Våpenhvilen er et feilsteg. Det er ikke slik man fører krig mot terror, mener Mofaz.

Det israelske arbeiderpartiet stiller også spørsmål ved hva som ble oppnådd.

– Var dette en strategisk bragd av Israel? Jeg håper det, men er ikke overbevist om at så er tilfelle, sier partiets leder Shelly Yacimovich.