Kongen beklager Linstad-rotet

Kong Harald og dronning Sonja sammen med f.h. stortingspresident Dag Terje Andersen, kunstner Anne Vistven og leder av konkurransejuryen Per-Kristian Foss etter avdukingen av maleriet med kongens edsavleggelse i Stortinget 21. januar 1991 som motiv. Foto: Berit Roald (NTB scanpix) Les mer Lukk

Kong Harald beklager rotet som oppsto i forbindelse med tildelingen og slettingen av fortjenstmedaljen til Trond Ali Linstad.

Kongen var tirsdag ettermiddag på besøk på Stortinget i forbindelse med avdukingen av et maleri av seg selv. Han benyttet anledningen til å svare på spørsmål rundt tildelingen – og senere slettingen – av fortjenstmedaljen til Trond Ali Linstad, skriver VG.

– Vi har forsøkt å gjøre så godt vi kunne, men vi beklager situasjonen som oppsto, sa kongen.

Les også: Syv av ti støtter kongens medalje-nei

Linstad ble i forrige uke tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv. Den offisielle utdelingsseremonien ble utsatt på ubestemt tid. Senere avgjorde kong Harald at medaljen til Linstad skulle slettes. Det er første gang i historien at en fortjenstmedalje har blitt slettet.

Les også: Linstad var i samtaler på Slottet torsdag

På spørsmål om kongen kommer til å beklage saken overfor Linstad, svarte kong Harald slik tirsdag:

– Det får vi komme tilbake til.

Les også: - Dette er utrolig pinlig for kongen

Linstad har sagt at han respekterer vedtaket om å slette medaljen. Slottet begrunnet slettingen ved å uttale at «enkelte av Linstads ytringer slik de fremstår og blir oppfattet, er ikke forenlige med medaljens formål».

Les også:

Utdeling av medalje til Linstad utsatt på ubestemt tid

Wiesenthal-senteret ber kongen stoppe Linstad-medalje

Trond Ali Linstad må forklare seg på Slottet