Hamas: – Våpenhvilen er utsatt

Sjefen for Den arabiske Liga, Nabil Elaraby satt tirsdag ettermiddag sammen med Hamas-representant Atallah Abu Siba under et møte på Gazastripen. Flere representanter fra den arabiske verden viser nå sin solidaritet med det palestinske folk. Foto: Reuters Les mer Lukk

Egyptiske forsøk på å megle fram en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas sto tirsdag kveld i stampe fordi israelske myndigheter ikke har respondert på forslaget, hevder Hamas.

Hamas' talsperson Ayman Taha fortalte tirsdag ettermiddag at en våpenhvile skulle tre i kraft klokken 23, men dette så ut til å ha blitt utsatt.

– Den israelske siden har ikke svart ennå, så vi holder ikke en pressekonferanse i kveld, men venter til i morgen, sier Izzat Risheq, som er høyt oppe i Hamas, tirsdag kveld.

Ikke framme

Egypts president Mohamed Mursi anslo tidligere tirsdag at en enighet var nært forestående.

– Den israelske offensiven på Gazastripen slutter tirsdag, sa han.

Men talsmann for den israelske regjeringen, Mark Regev, antydet at forhandlingene fortsatt ikke er avsluttet.

– Du er ikke framme før du er framme, sa han til CNN.

Les også: Israel ber folk i Gaza by om å evakuere

Israel krever at det skal være en periode med ro i 24 timer før landet vil gå med på en våpenhvileavtale, sier en kilde i Jerusalem til CNN.

En egyptisk tjenestemann bekrefter at samtalene fortsetter.

– Vi har håp om at det blir enighet i løpet av kvelden, sa han tirsdag ettermiddag og la til at de venter på et svar fra Israel.

Sverd og fred

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa på sin side at han holder sverdet i den ene hånden og fred i den andre. Uttalelsen kom nesten samtidig som det israelske luftvåpenet slapp flygeblader over Gaza by der de ba innbyggere om å evakuere til bykjernen.

Flygeblader har tidligere vært brukt for å varsle en nært forestående bakkekrig, opplyser kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets høyskole.

– Men om man denne gangen bruker varselet som brekkstang i det pågående arbeidet i å megle fram en våpenhvile, eller om det er en reell trussel, er ikke godt å si, understreker Bøe-Hansen i en kommentar til NTB.

Les også: - En massiv retraumatisering av barna

Ola Bøe-Hansen tror at en eventuell israelsk bakkestyrke vil bestå av mellom 20.000 og 30.0000 soldater, hvorav en tredel vil være soldater topptrent for urban krigføring.

Ignorerer varselet

På flygebladene nevnes enkelte distrikter i byen spesielt, og det kommer også fram at det bare er er bestemte gater som bør brukes.

Men ifølge BBCs direkterapporter fra Gaza har bare noen hundre mennesker valgt å følge oppfordringen om å evakuere til sentrum.

– Mange sier at det både er upraktisk og for sent til at de kan forlate sine hjem, skriver BBC.

Fem israelere og over 125 palestinere er blitt drept etter at konflikten utartet forrige uke.

Iranske raketter

Ifølge Bøe-Hansen er det nye i konflikten rakettene som Hamas nå besitter, iranskproduserte Fajr-5-raketter.

Rakettene Hamas hadde tidligere kunne ikke nå langt og var derfor mer å sammenligne med en terrorbombe.

– Disse nye rakettene er imidlertid en reell trussel, sier Bøe-Hansen.

Les også: Gilbert: Aldri sett Gazastripen så livløs

Det at det ble skutt en ny Fajr-5 rakett fra Gaza mot Jerusalem tirsdag, kan ha satt fart i Israels behov for bakkeoperasjon, mener kommandørkapteinen, som viser til at israelsk etterretning mener Hamas har fått rundt 100 slike raketter fra Iran.

– Israel har klart å ødelegge rundt halvparten. Fortsatt er altså rakettene en trussel, og Israel stoler ikke på Hamas, sier Bøe-Hansen.