Israel ber folk i Gaza by om å evakuere

For din egen sikkerhet, må du umiddelbart evakuere ditt hjem og ta deg til sentrum av Gaza by, står det skrevet på flygebladene. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Kort tid etterpå kom det meldinger om flere drepte i Gaza by.

Et israelsk luftangrep mot Gaza by tok livet av minst fem mennesker tirsdag, opplyser Hamas' helsedepartement.

– Fem mennesker ble drept og to andre såret i et israelsk luftangrep mot bydelen Sabra, sier talsperson for departementet, Ashraf al-Qudra.

Kort tid før dette slapp det israelske luftforsvaret flygeblader over Gaza by der de oppfordret innbyggere om å evakuere til bykjernen.

Advarselen skaper frykt for at en israelsk bakkeoperasjon er nært forestående.

– For din egen sikkerhet, må du umiddelbart evakuere ditt hjem og ta deg til sentrum av Gaza by, står det skrevet.

Presidentbesøk

På flygebladene kommer det fram at det bare er bestemte gater som bør brukes. Israels regjering har tidligere gitt beskjed om at den ønsker en våpenhvile med Hamas på ett eller to døgn innen man begynner forhandlingene om en lengre våpenhvile.

Meldingen om flygebladene kom samme dag som Egypts president Mohamed Mursi hevdet at de israelske angrepene mot Gazastripen ville stanse.

– President Mohamed Mursi har kunngjort at farsen med israelsk aggresjon mot Gazastripen vil ta slutt tirsdag, melder nyhetsbyrået MENA.

Mursi kom med uttalelsen etter at han tirsdag deltok på begravelsen til sin søster.

– Forsøkene på å få til en våpenhvile mellom de palestinske og israelske partene, vil gi positive resultater i løpet av de nærmeste timene, sa Mursi.

Egypt har de siste dagene forsøkt å forhandle fram en våpenhvile mellom Israel og palestinske Hamas.

Kan bety bakkekrig

Leder av Forsvarets høyskoles mediegruppe, kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen sier bruken av flygeblad kan indikere en nært forestående bakkekrig.

– Dette er noe Israel også tidligere har gjort. For fire år siden brukte også Israel SMS og flygeblad for å varsle palestinerne om bakkeinvasjonen, sier Bøe-Hansen.

– Men om man denne gangen bruker varselet som brekkstang i det pågående arbeidet i å megle fram en våpenhvile, eller om det er en reell trussel er ikke godt å si, understreker Bøe-Hansen i en kommentar til NTB.

( saken utvides)