Clinton reiser til Midtøsten

USAs utenriksminister Hillary Clinton reiser fra Asia til Midtøsten for å snakke med blant annet Israels statsminister. Foto: REUTERS Les mer Lukk

Skal møte statsledere i håp om å bidra til å løse konflikten.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber Hamas og Israel om øyeblikkelig å stanse den voldelige opptrappingen i den palestinsk-israelsk konflikten.

Det hvite hus kunngjorde omtrent samtidig at utenriksminister Hillary Clinton reiser fra Asia til Midtøsten tirsdag.

Hennes budskap vil være at det ikke er i noens interesse at den militære konflikten på Gazastripen trappes opp, ifølge en kunngjøring.

Ifølge nyhetsabyrået AP er det Obama som har sendt Clinton, i håp om at hun skal bidra til å løse den blodige konflikten.

Clinton vil først reise til Jerusalem for å ha samtaler med statsminister Benjamin Netanyahu. Deretter vil hun møte palestinske ledere i Ramallah på Vestbredden.

Hun kommer ikke til å møte representanter for Hamas, som har kontroll over Gazastripen, og som av USA anses som en terrororganisasjon.

Les også: Gilbert: Aldri sett Gaza så livløs

Palestinsk samling

Fire personer ble skadd i et angrep mot Islamic National Bank i Gaza by. Foto: REUTERS

De to palestinske fraksjonene Hamas og Fatah varslet mandag at de legger den interne konflikten til side for å stå sammen i forbindelse med Israels offensiv på Gazastripen.

USA fastholder at det er helt avgjørende at Hamas slutter å skyte raketter mot Israel hvis konflikten skal får en løsning.

I kunngjøringen fra Det hvite hus heter det også at Egypt kan bidra til å løse konflikten.

Mandag ringte president Barack Obama til Egypts president Mohammed Mursi med beskjed om at Hamas må stanse rakettangrepene. Han har imidlertid ikke bedt Israel om å avblåse en eventuell bakkeoperasjon. Han mener Israel har rett til å ta sine egne beslutninger om det.

Islamistene i Hamas er en avlegger av Det muslimske brorskap, bevegelsen president Mursi har sin bakgrunn fra.

Obama var også på telefonen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag.

Les også: Obama: – Hamas må stanse rakettangrepene

Over 100 drepte

Tallet på drepte rundet mandag kveld hundre, med nærmere tusen såret.

Tirsdag morgen var det imidlertid roligere på Gazastripen, samtidig som bare et fåtall raketter ble skutt mot Israel i løpet av natten.

De aller fleste av de drepte og sårede er palestinere. Israel har de siste dagene innkalt tusenvis av reservister og forberedt en bakkeoperasjon på Gazastripen.

Tirsdag morgen hevdet imidlertid ikke navngitte kilder at operasjonen var satt på midlertidig vent.

Israels regjering har tidligere gitt beskjed om at den ønsker en våpenhvile med Hamas på ett eller to døgn innen man begynner forhandlingene om en lengre våpenhvile.

Hamas har på sin side krevd at Israel innstiller alle angrep mot Gazastripen og opphever blokaden av det palestinske området før gruppen vil bli med på en våpenhvile.

Se video: Her bomber det israelske forsvaret Gaza

FN-sjef til Jerusalem

Ban Ki-moon hadde tirsdag samtaler med sjefen for Den arabiske liga, Nabil Elaraby, i Kairo. Han skulle senere på dagen videre til Jerusalem for å ha samtaler med Netanyahu.

På Gazastripen er det ventet en delegasjon fra Den arabiske liga, der blant annet Egypts utenriksminister deltar. Besøket gjøres i solidaritet med det palestinske folk, ifølge egyptiske myndigheter.

Også Kina og Russland forsøker nå å presse partene til en våpenhvile. Natt til tirsdag mislyktes imidlertid landene i FNs sikkerhetsråd å komme fram til en felles resolusjon der opptrappingen fordømmes.

Russland beskylder USA for å ha blokkert forsøket, mens USA forsvarer motstanden med at det er viktig ikke å skade meklingsarbeidet i Kairo.

Les også: Israel diskuterer våpenhvileforslag fra Egypt