Norsk soldat kan bli tiltalt for drap på sivil afghaner

En afghansk mann mistet livet da en norsk soldat tok et ladegrep på granatgeværet og ved et uhell avfyrte et skudd. Nå risikerer soldaten en tiltale for uaktsomt drap.

Ulykken skjedde i mai 2011 inne på det afghanske politihovedkvarteret i Almar-distriktet i Faryab-provinsen i Afghanistan.

Det er Krigsadvokatene for Nord-Norge som behandler saker som sorterer under militær straffelov. De har nå sendt sin innstilling til statsadvokaten i Nordland, melder NRK.

Nå skal statsadvokat Erik Thronæs avgjøre om soldaten blir tiltalt for uaktsomt drap ifølge sivil strafferett, uforsiktig omgang med våpen i forhold til militær strafferett eller om saken blir henlagt:

– Saken er etterforsket etter militær straffelov, paragraf 75, som gjelder uforsiktig bruk av militært våpen med dødsfølge, sier Thronæs

Thronæs sier den militære straffebestemmelsene kan sammenlignes med paragraf 239 i den sivile straffelovgivningen – om uaktsomt drap.

– Enhver form for vådeskudd, uhell eller våpenhåndtering som resulterer i at uskyldige mennesker blir drept, er svært alvorlig, sier viseadmiral og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Haakon Bruun-Hanssen.