SAS mangler ja fra én fagforening

SAS-huset på Kastrup søndag kveld. Det foregår fremdeles forhandlinger i SAS. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Les mer Lukk

SAS-ledelsen manglet mandag formiddag avtale med bare én av fagforeningene, danske Cabin Attendants Union, for å komme i mål.

SAS-pilotene i både Norge, Danmark og Sverige sa natt til mandag ja til nye avtaler.

Drøyt åtte timer etter den opprinnelige fristen ved midnatt kunne også Norsk Kabinforening bekrefte at en avtale var på plass.

– Vi har signert en avtale for noen få minutter siden. Vi skal nå gå gjennom avtalen i styret og deretter informere våre medlemmer om innholdet, sier nestleder Espen Pettersen i Norsk Kabinforening til NTB rett etter klokka 8.30.

Han sier at foreningen har måttet gi etter på absolutt alle områder.

– Vi er med på å redde arbeidsplassene til våre kolleger og redder SAS, men vi kommer til å føle dette på kroppen, det blir tøft, sier Pettersen.

FØLG FORHANDLINGENE LIVE NEDERST I SAKEN:

Kom SAS i møte

De norske SAS-flygernes forening (NSF) har kommet SAS i møte på så godt som alle områder, sier leder Jens Lippestad.

– Vi har fått kuttet et beløp tilsvarende én månedslønn og har gått med på å jobbe 8 prosent mer. Dette har vært en meget uvanlig forhandling. SAS-ledelsens diktat nektet vi å godta. Vi har kjempet for en reell forhandling. Det er ikke det vakreste som har skjedd i skandinavisk arbeidsliv, dette her. Pilotene blir 30 prosent billigere fordi vi skal tjene mindre og jobbe mer, sier Lippestad, som ikke legger skjul på hva han mener om framgangsmåten, sier han.

Les også: Dramatiske timer for SAS mot midnatt

Provosert

– Vi er provosert over prosessen. Ledelsen har lagt fram et ultimatum, en trussel, og dette har vært en planlagt, gjennomtenkt strategi for å for gjennom ting de ikke ville klart med forhandlinger, sier Lippestad.

Etter knapt å ha sovet på tre døgn skal han mandag til Norge for å informere medlemmene om den nye avtalen.

– Jeg er glad for at vi er kommet til enighet, men dette er en prosess som har skapt sår. Det tar tid å bygge opp de gode relasjonene igjen, men nå må vi begrave stridsøksen og se framover, sier NSF-lederen.

Les også: Dette har du krav på dersom SAS går konkurs

Fra ytelse til innskudd

Nestleder Rune Sundland i NSF opplyser at pensjonen er endret fra ytelsespensjon til innskuddspensjon, noe som blir betydelig rimeligere for SAS.

– Vi reduserer pensjonsutgiftene til SAS med over en milliard, sier han.

– Vi kutter godtgjørelser tilsvarende én månedslønn. Vi fjerner de fem øverste trinnene på lønnsstigen. Vi byr på mellom 7 og 8 prosent mer arbeidstid. Og vi har gjort ting i avtalen slik at vi blir mer fleksible enn før.

Les også: – Nå må du støtte SAS!

Må tro på ledelsen

Fagforeningen til de tidligere Braathens-pilotene i SAS, SAS Scannor Flygerforening (SNF), var de første til å underskrive ny avtale med SAS-ledelsen.

– Vi har sagt ja til å være med på innsparingene som må på plass, bekrefter leder i SNF, Jan Levi Skogvang, overfor NTB.

Avtalen ble undertegnet klokken 5.30 mandag morgen.– Avtalen inneholder innsparinger på både lønn og pensjon. Vi må bare tro på ledelsen når de sier dette kan redde selskapet, sier Skogvang.