Uenige om norsk dopinghøring
Dopinginnrømmelsen til Steffen Kjærgaard har svekket tilliten til norske sportsutøvere (Foto: NTBscanpix). Les mer Lukk
Tidligere syklist Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelse forrige uke har skapt tvil rundt norske idrettsutøveres prestasjoner de siste tiårene.
Skøytekongen Johann Olav Koss mente i onsdagens VG at det bør holdes en egen dopinghøring etter amerikansk modell, og at en slik høring kan bidra til å få alle kortene lagt på bordet om norske idrettsprestasjoner.
– Det kan være viktig å lage en arena som senker terskelen for å fortelle hva man vet, sier KrFs Øyvind Håbrekke til NTB.
Les også: Hushovd: - Aldri sett noen dope seg
Tre ja
NTBs spørsmål til medlemmene av familie- og kulturkomiteen på Stortinget resulterte i tre ja, ett nei, ett usikkert og ett som sparker ballen tilbake til idretten.
* Arbeiderpartiet (Arild Stokkan-Grande): Ja, det vil være klokt. Ettersom vi ikke har noe system for rettslige høringer i Norge, er dette noe idretten selv bør løse.
* Arbeiderpartiet (Kåre Simensen): Nei. Vi oppfordrer de idrettsutøvere som har svin på skogen om å stå fram.
* Høyre (Linda Helleland): Det bør idretten selv vurdere og avgjøre.
* Fremskrittspartiet (Øyvind Korsberg): Er usikker på om det er riktig bruk av ressurser og om det vil avdekke noe som helst.
* Sosialistisk Venstreparti (Rannveig Kvifte Andresen): I utgangspunktet positiv til en dopinghøring og positive tiltak for å bekjempe doping og øke tilliten til idrettsutøvere.
* Kristelig Folkeparti (Øyvind Håbrekke): Positive til en slik idé, men bør skje i forståelse med og i idrettens egen regi.
– Jeg er sikker på at en slik høring vil vise at norsk idrett i all hovedsak er ren, og en slik gjennomgang kan styrke tilliten til norsk idrett. Det er viktig nå som mange stiller spørsmål ved om det kan finnes flere råtne egg i kurven, sier Aps Arild Stokkan-Grande.
Les også: Idrettspresidenten ber andre dopere stå frem
Uten bindinger
Kulturdepartementet sparker ballen tilbake til idrettens egne organer.
– Det er nå idrettens egne organer som må vurdere hvordan dopingsaken skal følges opp i etterkant av de nye avsløringene. Antidoping Norge og idretten må se på det sammen og vurdere om slike høringer eventuelt bør finne sted og i tilfelle på hvilken måte, sier statssekretær Mina Gerhardsen til NTB.
Frps Øyvind Korsberg mener at habilitet og troverdighet blir avgjørende om en gransking iverksettes.
– Det er i så fall helt avgjørende med en instans eller komité uten noen som helst bindinger til idretten eller sponsorer og som blir bestående av medisinsk ekspertise og jurister. (©NTB)