Kjølig oktober over det meste av landet

Et grovt overslag tyder på at middeltemperaturen i Norge til nå i år ligger 0,5 grader over normalen, sier klimaforsker Hans Olav Hygen. Men oktober måned har vært kaldere enn vanlig, unntatt i de to nordligste fylkene. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix) Les mer Lukk

Oktober har vært kaldere enn normalt over hele landet, med unntak av Troms og Finnmark.

Oktober var en kjølig måned over det meste av landet, med temperaturer på 0,9 til 1,4 grader under normalen, opplyser klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Unntaket er de nordligste fylkene. På Finnmarksvidda var det én grad varmere enn normalt, mens Tromsø lå på normalen.

Ved utgangen av september var middeltemperaturen for Norge som helhet 0,6 grader over normalen.

Været der du er

– Vi har ennå ikke finregnet på gjennomsnittstall for oktober. Men et grovt overslag tyder på at middeltemperaturen i Norge til nå i år ligger 0,5 grader over normalen, sier Hygen til NTB.

Normalen er basert på gjennomsnittstall for perioden 1961 til 1990.

Vått i øst, tørrere i vest

Nedbøren gir et mer sammensatt bilde. På Østlandet og Sørlandet har det regnet mer enn normalt, mens det motsatte er tilfellet med Vestlandet, oppsummerer Hygen.

I Oslo var nedbørsmengdene på nesten 140 prosent av normalen, på Kjevik 135 prosent. Vestlandskysten, Trondheim, Bodø og Tromsø fikk nedbør på 80 til 90 prosent av normalen, opplyser Hygen til NTB.

– Eksperiment

Havisen i Arktis hadde i høst sin minste utbredelse noen gang. Mange klimaforskere mener det kan føre til endringer i værmønsteret på den nordlige halvkule.

– Fjerningen av havisen er et gedigent eksperiment. Det er spennende å se hva slags endringer det kan gi i årene som kommer, sier Hygen.

Drastisk reduksjon av havisen kan endre strømningsforhold på en måte som gir mer kjølig luft over Norge. Global oppvarming kan dermed gi kaldere vær, iallfall i perioder. Det klassiske mønsteret med lavtrykk rett vestfra kan bli erstattet av et mønster der de kommer fra forskjellige retninger.

Litt som været i oktober 2012 – bortsett fra at været en enkelt måned ikke kan brukes til å bevise eller motbevise noe som helst.