Psykolog: - Jenta hadde mareritt om Øygard

SISTE UKE: Rettssaken mot Rune Øygard (bildet) er nå inne i sin siste uke. Vågå-ordføreren står tiltalt for seksuelle overgrep mot jenta som i dag er 17 år. (Arkivfoto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Symptomene ble tydeligere og sterkere hos 17-åringen etter at det ble tatt ut tiltale mot Rune Øygard for seksuelle overgrep, ifølge psykologen til jenta.

Fakta om Øygard-saken:  

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag 9. oktober startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken, og 64 vitner er stevnet.

– Det framkom ingenting i samtalene med henne som tilsier at symptomene skyldes noe annet enn seksuelle overgrep, sa psykolog Turid Svindland da hun vitnet i straffesaken mot Rune Øygard onsdag.

Svindland er fritatt for taushetsplikten, og forklarte seg for åpen rett uten referatforbud.

Hennes forklaring var i stor grad sammenfallende med forklaringen til psykologispesialist Pål Vegard Hagen som tirsdag fortalte at jenta hadde tydelige symptomer som passet inn i diagnosen posttraumatisk stresslidelse.

Trykk her for å lese samtlige av onsdagens forklaringer

Endret seg markant

Svindland har gjennomført 21 samtaler med jenta etter at politiet fikk anmeldelsen mot Øygard.

Psykologen opplyste i retten at symptombildet hos 17-åringen endret seg markant da det ble tatt ut tiltale i saken, og det ble klart for henne at saken ville bli ført for retten.

Symptomene, som psykologen tidligere mente passet diagnosen tilpasningsforstyrrelse, forverret seg i en slik grad at de ble forenlige med posttraumatisk stresslidelse.

Les også: Fant 70 slettede SMS på Øygards telefon

Mareritt om Øygard

I samtalene har jenta blant annet fortalt om gjentakende mareritt om Øygard og frykt for at han plutselig skulle dukke opp rundt henne.

I samtaler som knytter seg til det angivelige forholdet har 17-åringen forklart seg konsistent og framstått som genuin, ifølge Svindland.

– Det var vanskelig for henne å begynne å tenke på dette med rettssaken da tiltalen ble tatt ut. Hun grudde seg til å møte i saken og treffe ham her, sa hun.