Transportkaoset kan vare i dagevis i New York

Your browser doesn't support HTML5 video.

Slik ser t-banen i New York ut nå
Millioner av innbyggere i New York spør seg når kollektivtransporten vil komme i gang igjen etter uværet Sandys herjinger.

– Jeg tar vanligvis ferje over East River på vei til jobb, men aner ikke når den begynner å gå igjen, sier Silje Marie Haugland til NTB.

Hun bor i bydelen Brooklyn sammen med ektemannen og datteren på ett år. Fra leiligheten har de utsikt mot de mørklagte skyskraperne på Manhattan, hvor Haugland jobber for FNs utviklingsfond (UNDP).

I likhet med millioner av newyorkere lurer Stavanger-kvinnen på når kollektivsystemet i USAs største by vil fungere igjen.

Bussene skal riktignok gå som normalt onsdag. Men T-banen kan i verste fall være ute av drift i fem dager til, ifølge borgermester Michael Bloomberg.

– Fortsatt bekmørkt

Også togene mellom Manhattan og New Jersey vil trolig stå stille i dagevis, og det er oversvømmelser både i tog- og T-banetunneler under East River.

I tillegg er lufttrafikken til og fra New York hardt rammet. Flyplassene John F. Kennedy og Newark åpner igjen onsdag, men kun for et begrenset antall flyginger.

Store deler av Manhattan er fortsatt uten elektrisitet, og det kan gå opptil fire dager før strømmen er tilbake.

– Vanligvis ser vi lysene fra nedre Manhattan herfra. Men nå er det bekmørkt, forteller Silje Marie Haugland.

Da orkanen Sandy var på vei mot byen, måtte Haugland, datteren på ett år og ektemannen fra Uruguay evakuere leiligheten hvor de bor ved East River.

De ble innlosjert hos venner et stykke lenger inne i Brooklyn. På forhånd hadde de sørget for å kjøpe inn ekstra mat og vann.

Tirsdag var de hjemme igjen, i en bygning hvor det fortsatt ligger sandsekker foran inngangspartiet. Likevel har det rent vann ned i kjelleren.

Se også: Her går transformatoren i lufta

Heisene står

– Vi synes vi har fått god informasjon fra myndighetene og har stort sett følt oss trygge, sier Haugland.

Mens hun og familien har sluppet unna de massive strømbruddene som oppsto da uværet kortsluttet flere trafostasjoner, er situasjonen verre for dem som bor på Manhattan.

Mange beboere høyt oppe i etasjene i noen av verdens mest fasjonable bydeler må pent klare seg uten heis inntil strømmen er tilbake.

– Jeg har ikke vann, og ikke gass. For å komme ned til gatenivå måtte jeg gå 20 etasjer med trapper, sier Joseph Warburton til nyhetsbyrået AFP.

Han bor i en av de strømløse bydelene og ble tirsdag nødt til å gå til jobben et godt stykke lenger opp på Manhattan.

Bare på halvøya i hjertet av New York var 250.000 husstander og bedrifter uten elektrisitet tirsdag. På landsbasis ble så mange som 8,2 millioner boliger og bedrifter mørklagt da Sandy traff den amerikanske østkysten.