– Sandy viser USAs sårbarhet

En regnbue blant boliger ødelagt av effektene av orkanen Sandy i Breezy Point-delen av Queens bydel i New York (Foto: NTBscanpix). Les mer Lukk

Sandy setter undergrunnssystemet og deler av strømnettet i New York ut av spill i flere dager. Uværet har avslørt det eksperter mener er et amerikansk sikkerhetsproblem.

Brukne greiner ligger strødd i New York, og et tynt sølelag dekker gatene i bydelen Harlem. Undergrunnssystemet er stengt på grunn av oversvømmelser, mens 80 hus ble flammenes rov i Breezy Point i bydelen Queens.

Ordfører Michael Bloomberg opplyser at ti personer har mistet livet i byen. I alt er minst 16 personer omkommet i USA og Canada.

Over åtte millioner hjem og forretninger er uten strøm, og i tillegg til New York er også delstatene New Jersey og Pennsylvania hardt rammet.

Les også: Sandy stiller valget i skyggen

USAs president Barack Obama har erklært at det er en pågående «stor katastrofe» i New York etter Sandy. Den formelle betegnelsen betyr at midler fra sentralmyndighetene i Washington kan frigis til hjelp for ofrene for orkanen.

I delstaten New Jersey mistet minst tre personer livet.

– Skadene langs kysten av New Jersey er vanskelig å forestille seg, sier guvernør Chris Christie.

Uværet hadde tirsdag avtatt i styrke og beveget seg innover i landet.

Manglende oppgradering

Ifølge et første overslag har Sandy gjort skade for minst 45 milliarder dollar eller 260 milliarder kroner. De omfattende ødeleggelsene har vist det akutte behovet for en oppgradering av infrastrukturen i USA, mener mange eksperter.

Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier peker på at USA selv i 2012 har betydelige deler av sitt strømnett på luftlinjer, også i områder med mye trær.

– Jeg sitter fortsatt med en mistanke om at det egentlig ikke er stormen som er verst, men USAs foreldede infrastruktur. Ganske utrolig at supermakten er så sårbar for styggevær, skriver forskeren på sin blogg.

Les også: Demning ga etter - tre byer under vann

Redaktør David Rothkopf i Foreign Policy pekte på forhånd på at andre deler av nordøstkystens infrastruktur, «som det ikke er investert i på et halvt århundre», ville få merke Sandys vrede. Hans advarsel gjaldt dårlige veiforbindelser, bruer, demninger og gamle havneanlegg, samt umoderne flykontrolltjenester og jernbanesystemer.

– Ville det å grave strømlinjer og styrke kritisk infrastruktur kunne hindret dette? Selvsagt. Men er det like sexy som å kjøpe flere førerløse fly og stealth-helikoptre? Nei, konkluderer han.

Avlyser valgkamp

President Barack Obama skulle drevet valgkamp i den viktige vippestaten Ohio onsdag, men kunngjorde tirsdag at han avlyser alle arrangementer.

– Det fine med Amerika er at når vi går gjennom vanskelige tider, står vi sammen. Valget kommer til å gå som det skal neste uke. Akkurat nå er vår øverste prioritet å sikre at vi redder liv, sier Obama.

Les også: Obama erklærer katastrofetilstand

Uværet kan bli en fordel for Obama som sittende president – forutsatt at han ikke trår feil, mener analytikere. Utfordreren Mitt Romney må for sin del passe seg for å gi inntrykk av å slå politisk mynt på uværet.

– Det er en vanskelig situasjon for utfordreren å finne den riktige balansen mellom å ikke fremstå som for politisk, men samtidig være medfølende overfor ofrene, sier Mary Kate, som var taleskriver for George W. Bush, til nettstedet Politico.

Ingen nordmenn skadd

Det oppholder seg alltid mange nordmenn i New York, både fastboende, studenter og turister, men det var tirsdag ikke meldt om at noen av disse var kommet til skade. Utenriksdepartementet hadde ingen tall på hvor mange norske som var i byen, får NTB opplyst.

Den norske ambassaden i Washington har holdt åpent gjennom uværet, men ingen nordmenn har tatt kontakt, opplyser kommunikasjonssjef Linken Nyman Berriman ved den norske ambassaden i Washington til NTB.

Alle de tre store flyplassene i New York er stengt og vil trolig ikke åpne før torsdag. Over 16.000 avganger er blitt kansellert siden Sandy satte kursen mot den amerikanske østkysten. (©NTB)