Aktor beskylder forsvarer for å villede

TAKTIKK: Mette Yvonne Larsen (bildet) er Rune Øygards forsvarer. Nå beskyldes hun av aktor Thorbjørn Klundseter for villedning. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Rune Øygards forsvarer villeder når hun sår tvil om habiliteten til politiets ansvarlige i Øygard-saken, mener statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

Fakta om Øygard-saken:  

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag 9. oktober startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

Advokat Mette Yvonne Larsen varsler overfor NTB at hun vurderer å gjøre gjeldende at påtaleansvarlig i Øygard-saken var inhabil da han innstilte på å ta ut tiltalte mot Rune Øygard.

Årsaken er at politiadvokat Lars Rune Ringvik er kjæreste med lederen for barnehuset på Hamar, hvor det første avhøret av den nå 17 år gamle jenta ble gjennomført i september i fjor.

– Det er uheldig at han ikke varslet påtalemyndigheten om forholdet til lederen av barnehuset. Det som er viktig på et overordnet nivå her, er hvordan allmennheten oppfatter et slikt forhold. Man blir jo skeptisk når man unnlater å melde fra om dette, sier Larsen.

Les også: Eksperter mener Øygard burde vært i varetekt

Avbrøt flere ganger

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter forsøkte flere ganger å avbryte Larsen da hun tirsdag spurte ut Ringvik om hans forhold til Kari Rostad og om hvilke konsekvenser det har hatt for deres befatning med Øygard-saken. Likevel tillot tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg spørsmålene.

– Det er ikke umulig at jeg vil gjøre gjeldende at Ringvik var inhabil, men jeg vil først høre hva Rostad har å si når hun kommer og vitner i retten, sier Larsen.

Klundseter aviser kategorisk at dette forholdet skaper noen form fort inhabilitet og anfører dessuten at dette var avklart mellom partene i et saksforberedende møte i høst. At Larsen løfter problemstillingen på nytt, er bare villedende, mener han.

Les også: Politikervenn av Øygard benekter å ha oppsøkt jenta

– Skinn av inhabilitet

– Det skapes et skinn av inhabilitet som har påvirket etterforskningen. Men politiet har gjennomført alle etterforskningsskritt det er bedt om. Alle vitner som er ønsket avhørt, er avhørt. Det er ingen realistisk mulighet for at etterforskningen har vært påvirket, sier Klundseter.

Han påpeker dessuten at det er han som tok ut tiltale mot Rune Øygard. Inhabilitet smitter aldri oppover, påpeker han.

Det betyr at uansett om Ringvik skulle vært inhabil, ville ikke det hatt betydning for den som tok den endelige beslutningen om tiltale.