64-åringen i Sigrid-saken løslates

Your browser doesn't support HTML5 video.

64-åringen løslates
Politiet har besluttet å løslate 64-åringen som er siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

Dette opplyste politiadvokat Cecilie Gulnes under en kort pressebreif tirsdag formiddag.

– Bakgrunnen for løslatelsen er en helhetsvurdering av bevisbildet og det som er kommet frem i etterforskningen så langt, sier Gulnes.

Styrket mistanke mot 37-åringen

Både 64-åringen og en 37-årig mann har frem til nå sittet varetektsfengslet etter at de ble pågrepet 3. september.

Når fengslingsperioden for de to går ut på torsdag denne uken vil ikke politiet be om forlenget varetekt for 64-åringen som dermed løslates, men siktelsen mot ham opprettholdes.

– For hans del er det Riksadvokaten som må ta stilling til om saken mot ham skal henlegges eller ikke. Men det er altfor tidlig å gjøre det, for vi ikke har fått svar på alle de undersøkelsene vi har sendt inn. Vi løslater ham fordi vi mener det vil være uforholdsmessig å fortsatt holde ham i varetekt, sier Gulnes til NTB.

Politiet vil imidlertid be om videre varetekt med restriksjoner for 37-åringen.

– Vi har gjennomført omfattende avhør med 64-åringen og har fått sjekket ut mye av det han har sagt. Bevisene i saken er ikke styrket mot 64-åringen, men de er styrket mot 37-åringen, slik politiet ser det, sier Gulnes.

Les også: Tok med 64-åringen til funnstedet

Vil holde på til sommeren

64-åringen har hele tiden nektet enhver befatning med drapet på Sigrid, og hans forsvarere har gitt uttrykk for at han har vært trygg på at siktelsen mot ham skal bli frafalt.

Også 37-åringen nekter straffskyld.

Under tirsdagens pressebrief opplyste Gulnes at politiet regner med at etterforskningen i Sigrid-saken vil pågå frem mot sommeren.

– Det er så mye materiale i denne saken. Det er en omfattende sak som er tidkrevende, sier Gulnes.

Les også: Prøvesvar i Sigrid-saken kommer først neste år

Lå i kortene

Politiet jobber nå ut ifra at det er 37-åringen som er hovedmannen bak drapet på Sigrid, skriver VG Nett.

Oslo Tingrett har i flere fengslingskjennelser understreket at mistankegrunnlaget mot 64-åringen er svakere, og det er for eksempel ikke gjort noen tekniske funn som knytter han til drapet.

37-åringen kan derimot knyttes til området Sigrid forsvant gjennom en bompassering kun 11 minutter før siste SMS ble sendt fra hennes mobiltelefon.

Han er også tidligere dømt for brutal vold mot en kvinne, og ble så sent som i juni vurdert som psykotisk.

Les også: - Vet fortsatt ikke hvordan Sigrid ble drept

Reagerer på isolasjon

Det er nå viktig for politiet å få gjennomført lengre avhør med 37-åringen.

– Vi har planlagt et avhør med ham på fredag, men det er vanskelig å få informasjon fra ham. 64-åringen har vært veldig samarbeidsvillig og har snakket mye. Alt er ikke like presist, men han har gitt en god del informasjon som det har vært mulig å etterprøve, sier politiadvokat Gulnes.

37-åringens advokat John Christian Elden har reagert på at hans klient sitter i isolasjon. Torsdag har han vært isolert i åtte uker.

– Isolasjon er et veldig inngripende virkemiddel som vi vurderer nøye, men vi har vært i dialog med fengselet, og han har en del tilbud der som han benytter seg av, sier Gulnes.