Regjeringen sier nei til hyppigere EU-kontroller

Samferdselsminister Marit Arnstad jobber for å stanse et forslag om hyppigere EU-kontroller av biler. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix) Les mer Lukk

Regjeringen reagerer på et EU-forslag om å doble antall bilkontroller og har sendt et brev til det kypriotiske formannskapet med krav om at forslaget frafalles.

– Forslaget går altfor langt. Dette betyr store økte kostnader for veldig mange, og vi synes det et unødvendig, sier samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) til NRK.

I dag er det EU-kontroll annethvert år. EU-kommisjonen ønsker nå kontroll hvert år for biler som er eldre enn seks år. Begrunnelsen er å øke sikkerheten på veiene. Forslaget er sendt ut på høring.

Statsråden sendte mandag et brev til det kypriotiske formannskapet i EU for å stanse de nye kravene. Kommisjonen foreslår også at mopeder, tilhengere og traktorer skal inn til EU-kontroll.

– Dette kommer til å bli en tung og byråkratisk ordning. Siden dette er tidlig i prosessen regner vi med at det fortsatt er mulig å påvirke dette og at det også er andre land som synes at forslaget til endring av regelverk går altfor langt, sier Arnstad.

Dersom forslaget blir vedtatt, blir en konsekvens hyppigere verkstedbesøk og dermed større omsetning for denne bransjen.

NAF, som blant annet tester kjøretøy, mener den økte kontrollvirksomheten som EU foreslår er unødvendig.

– Vi har sett på om tekniske feil er oppgitt som årsak til trafikkulykkene, og det er forferdelig lite i forhold til totalen. Da synes vi det er veldig unødvendig å påføre bileierne den ekstrakostnaden som dette innebærer, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.