Store oversvømmelser og strømbrudd i New York

En anleggsmaskin kjører gjennom en oversvømt gate i Brooklyn i New York. Foto: Reuters Les mer Lukk

Store områder i New York er oversvømt og mørklagt etter uværet Sandys herjinger. Minst 16 mennesker har så langt mistet livet som følge av uværet.

Fakta om uværet Sandy:  

* Sandy har vært regnet som en kategori 1-orkan, den laveste kategorien på Saffir-Simpson-skalaen.

* Minst 66 mennesker omkom, de fleste av dem i Haiti, da orkanen rammet øyene i Karibia.

* Uværet nådde den amerikanske østkysten natt til tirsdag norsk tid.

* Omtrent samtidig ble Sandy nedgradert til en post-tropisk syklon. Men det ble fortsatt registrert kontinuerlig vind med orkan styrke.

* Sandy er hele 1.600 kilometer bred. Omfanget gjør uværet til et av de største som noen gang har rammet USA.

* Det er ventet at uværet vil slå seg sammen med en kaldfront fra vest og det kalde vindsystemet som kalles den polare jetstrømmen. Kombinasjonen gjør Sandy ekstra kraftig.

* Sandy kommer samtidig med at det er springflo på grunn av fullmånen. Kombinasjonen har ført til store oversvømmelser i New York og andre steder på den amerikanske østkysten.

* Det er ventet oppil 300 millimeter regn i de hardest rammede områdene de tre dagene uværet antas å vare i USA.

* Sandy har fått kallenavnet «Frankenstorm». Årsaken er at uværet rammer USA like før halloween og at det er satt sammen av flere ulike værfenomener.

En rekordhøy stormflo fikk vann til å strømme ned i T-banetunneler og biltunneler i New York natt til tirsdag norsk tid.

I deler av nedre Manhattan var vannstanden en stund så høy at biler fløt rundt i gatene, ifølge TV-stasjonen CNN.

– Nedre Manhattan er dekket av vann. Jeg overdriver ikke. Havvann strømmer ned i Battery Tunnel, sa Howard Glaser, en offentlig tjenestemann som jobber for delstatsmyndighetene i New York.

Battery Tunnel går under East River og forbinder den nedre delen av Manhattan med Long Island.

Brannvesenet i byen opplyser at en 30 år gammel mann mistet livet da han ble truffet av et fallende tre i bydelen Queens. I tillegg omkom en kvinne da hun tråkket i en vanndam som var blitt strømførende, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Store deler av byen, hvor flere hundre nordmenn er på ferie, er mørklagt. Om lag en halv million husstander har mistet strømmen, blant annet som følge av en kraftig eksplosjon i et elektrisk anlegg.

I Battery Park på nedre Manhattan var vannstanden på ett tidspunkt hele fire meter, ifølge CNN. Det er betydelig høyere enn da den forrige rekorden ble satt i 1960, da orkanen Donna førte til store oversvømmelser i New York.

Atomkraftverk truet av flom

Kort tid før Sandy traff den amerikanske østkysten rundt klokken 1 norsk tid, ble uværet nedgradert fra en tropisk orkan til en post-tropisk syklon. Men det fortsatte å blåse orkan styrke.

En over tre meter høy stormflo fikk havvannet til å flomme innover kysten da uværet traff land i nærheten av byen Atlantic City i New Jersey.

Noen timer senere ble et atomkraftverk i New Jersey satt i alarmberedskap. Hvis vannstanden i området fortsetter å stige, kan det skape problemer for pumpene som brukes til å kjøle ned reaktorene og beholderne med brukte brenselstaver.

Myndighetene i New Jersey opplyser at to mennesker i delstaten omkom da bilen deres ble truffet av et fallende tre. Til sammen er det bekreftet 16 dødsfall i seks amerikanske delstater. I tillegg omkom en kvinne i Canada da hun ble truffet av gjenstander som var tatt av vinden.

Det meldes om flom og kraftig vind over en strekning på flere hundre kilometer langs østkysten av USA. Til sammen har over tre millioner mennesker vært rammet av strømbrudd, og over én million har fått ordre om å evakuere.

Se også: Sandy erobrer New York

Nektet å evakuere

I New York fikk 375.000 personer ordre om å evakuere, men ikke alle gjorde som de fikk beskjed om.

– Jeg har ingen andre steder å dra. Familien min bor langt unna, fortalte Gloria Foriro til NTB sent mandag kveld.

Hun er en av flere som i natt trosset advarslene fra myndighetene og barrikadert seg innenfor evakueringssonen på nedre Manhattan, hvor oversvømmelsene er omfattende.

Både East River og Hudson River gikk over sine bredder, og vannstanden var på sitt høyeste rundt klokken tre natt til tirsdag norsk tid.

Fasaden på en bygning på Manhattan kollapset, uten at noen kom til skade. Litt senere førte strømbruddene til at et sykehus på Manhattan måtte flytte mange av pasientene.

En heisekran på toppen av en skyskraper i nærheten av Central Park har nesten knekt og henger og dingler i vinden. Flere av gatene i nærheten ble stengt mandag kveld for å unngå personskader hvis kranen faller i bakken.

All kollektivtransport i New York er stanset, og langs hele østkysten er om lag 15.000 flyginger innstilt som følge av uværet.