Sandy kan bli dyr for amerikanerne

Orkanen Sandy kan resultere i en springflo på opptil 3 meter i millionbyen New York, noe som vil resultere i enorme materielle ødeleggelser. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Orkanen Sandy vil koste USA dyrt, og myndighetene frykter at prislappen langt vil overstige de 90 milliarder kronene fjorårets orkan Irene anslås å ha kostet.

USAs direktorat for krisehåndtering (FEMA) anslår at vinden alene vil forårsake skader for minst 15 milliarder kroner.

Sandy er bare målt til kategori 1 på en skala til 5, og vindstyrken er derfor ikke det som bekymrer amerikanerne mest.

Meteorologene frykter derimot et svært kraftig lavtrykk som følger Sandy, og som ventes å slå seg sammen med polare jetstrømmer fra vest.

At dette sammenfaller med fullmåne og springflo kan føre til store oversvømmelser langs kysten og blant annet ramme New York hardt.

Springflo

Selv om flere hundre tusen mennesker er evakuert fra sine hjem i New York og bygninger og tunneler er stengt, vil en springflo på opptil 3 meter forårsake enorme materielle ødeleggelser.

Hvor store tør ingen å anslå, men ekspertene er overbevist om at Sandys herjing langt vil overstige fjorårets orkan Irene.

Irene kostet USA anslagsvis 90 milliarder kroner og var en av de mest kostbare orkaner i landets historie. Med Sandy kan vannstanden komme til å stige dobbelt så mye.

– Irene førte til at vannet steg med mellom 1,2 og 1,5 meter, konstaterer Todd Kimberlain ved USAs nasjonale orkansenter.

Kostbare orkaner

Orkanen Katrina i 2005 er den som har kostet USAs økonomi aller mest, anslagsvis 625 milliarder kroner.

Orkanen Ike tre år senere hadde en prislapp på 217 milliarder kroner, mens Andrew i 1992 kostet den amerikanske økonomien 153 milliarder kroner.

Orkanen Wilma rammet også USA i 2005 og hadde en anslått prislapp på 169 milliarder kroner.

Ingen av disse orkanene rammet verdens finanshovedstad New York med sine over 8 millioner innbyggere, og omfanget denne gangen blir derfor et helt annet.

Unntakstilstand

Over 375.000 mennesker var mandag kveld evakuert fra byens lavtliggende områder, all offentlig transport var innstilt og børsene på Wall Street holdt stengt.

Også i åtte andre delstater var det innført unntakstilstand, og president Barack Obama oppfordret folk til å forberede seg på det verste.

Over 7.000 flyginger til den amerikanske østkysten ble innstilt i påvente av uværet, og for byens mange hoteller har orkanen alt fått følger ved at tusenvis av besøkende fra hele verden har avbestilt. (©NTB)