Norge mer populært for menneskehandlere

- Det er enorm profitt i menneskehandel, sier Hanne Sophie Greve (Foto: NTBScanpix). Les mer Lukk

De dårlige tidene i store deler av Europa gjør Norge mer interessant for menneskehandlere.

Det er nødvendig med samarbeid over landegrensene for å møte dette problemene, framholdt lagdommer Hanne Sophie Greve på en konferanse om menneskehandel i Bergen mandag.

Mer enn prostitusjon

Det er avsagt 27 dommer som gjelder menneskehandel her i landet. Omtrent halvparten er saker fra Hordaland, der politiet har opprettet en egen gruppe kalt EXIT som arbeider mot menneskehandel.

Konstituert statsadvokat Rudolf Christoffersen har arbeidet i fire år i EXIT. Han pekte på at de fleste tenker på prostitusjon når det er snakk om menneskehandel, men det også foregår på mange andre måter. Utnyttelse av barn til tigging, tyveri og andre former for kriminalitet og barnearbeid er utbredt både i Norge og andre land. Her har både politi, påtalemyndighet og barnevern vært tilbakeholdende med å gripe inn, påpeker Christoffersen.

Les også: Forsker mener sexkjøpsloven fremmer menneskehandel

– Er det menneskehandel hvis et barn selger roser på gaten, spør Christoffersen som mener at naivitet hos norske myndigheter har vært med på å legge til rette for mye av den menneskehandelen som drives i Norge.

Slipper unna

Christoffersen kan vise til saker der barn er tatt for butikktyveri eller annen kriminalitet. Fordi de er mindreårige har de sluppet med bot eller påtaleunnlatelse. Deretter er de overlevert til voksne som hevder at de er deres pårørende.

Politiet i Hordaland valgte å følge opp en sak der en mindreårig jente var tatt for tyveri gjentatte ganger. Tidligere var hun arrestert flere steder i landet uten at påtalemyndighet eller barnevern hadde gått nærmere inn i saken. Etter etterforskning i Hordaland ble to bakmenn pågrepet og dømt til flere års fengsel.

Les også: Seks dømt for menneskehandel

Christoffersen sier at det har vært manglende kompetanse på dette feltet både hos politiet og barnevernet, men det har blitt mer oppmerksomhet omkring problemet de siste årene.

– Enorm profitt

Hanne Sophie Greve sier at det er enorm profitt i menneskehandel. Menneskehandlerne er kyniske og misbruker alle de tiltak som til enhver tid etableres for å hjelpe ofrene, sier hun.

Hun understreker samtidig at det er mange varianter mellom kynisk menneskehandel og de som kommer i en slik situasjon delvis frivillig. Det gjør det også så vanskelig å avsløre menneskehandel.

– Verdens goder er urettferdig fordelt. Skal vi håpe på å stoppe menneskehandel, må vi få en bedre fordeling av godene. Men det får vi jo ikke med en gang, sier Greve.

Samarbeid

Hun viser til samarbeidet som pågår i Europa mot menneskehandel.

– Det er 37 land i Europa som har undertegnet konvensjonen mot menneskehandel. De ser at menneskehandel undergraver sosial orden ved siden av at den er ekstremt nedverdigende for dem som rammes. Vi kan ikke løse dette i ett land. Da blir det altfor enkelt for dem som står bak å flytte virksomheten til et annet land, sier Greve.

Les også: Millioner av mennesker lever i slaveri

Hun sier også at problemet ikke kan løses i Europa. Det må skje i kontakt med de landene der menneskene kommer fra. Hun viser til at EU har tatt et initiativ overfor Nigeria som er hjemland for mange prostituerte som opererer i Europa.

Både Greve og Christoffersen understreket på konferansen i Bergen at menneskehandel har fått et voldsomt omfang.

– 2,5 millioner mennesker rekrutteres inn i menneskehandel hvert år. 40 prosent av dem er barn. Menneskehandel er en milliardindustri som har passert narkotika i omsetning, sa Christoffersen. (©NTB)