Fikk erstatning for nerveskade etter vaksinering

Foto: Marit Hommedal / Scanpix Les mer Lukk

Siden 2008 har tre personer fått erstatning etter å ha fått lammelser i kroppen som følge av influensavaksine.

Blant dem er en kvinne i 50-årene som fikk spasmer, ryggsmerter og mistet følelsen i armer og bein. Norsk pasientskadeerstatning mener dette skyldes vaksinen som kvinnen fikk i 2010, melder NRK.

– Hun har fått en alvorlig skade som gjør at hun aldri blir helt frisk. Kvinnen fikk disse plagene på grunn av vaksinen, sier kommunikasjonssjef Øydis Castberg i Pasientskadeerstatningen.

Rundt 400.000 nordmenn tok vaksine mot sesonginfluensa i fjor da Statens legemiddelverk mottok melding om fem personer som fikk et sjeldent syndrom etter å ha fått vaksinen.

Les også: Finland advarer mot årets influensavaksine

– Guillain-Barrés-syndromet er en nervelammelse hvor det dannes antistoffer mot nervene som gjør at pasienten blir lammet. Nervene slutter å fungere. Heldigvis kommer de fleste seg igjen og blir bra, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Studier har vist at det kan være en sammenheng mellom influensavaksine og alvorlige nevrologiske sykdommer, men det får ingen konsekvenser for godkjenninger av vaksinene.

– Vaksiner gjør mye mer nytte enn skade for befolkningen, men det er selvfølgelig veldig trist for den enkelte pasient som blir rammet, sier Madsen.

Guillain-Barrés Syndrom er en akutt inflammatorisk sykdom i nerverøttene utenfor hjernen og ryggmargen.