– Alt er kansellert og vi får ingen informasjon

En mann kikker på kraftige bølger ved Ocean City i delstaten Maryland før orkanen Sandy når land. Foto: Reuters Les mer Lukk

Tusenvis av turister er strandet i New York når superstormen Sandy treffer østkysten av USA med full styrke.

Fakta om orkanen Sandy:  
  • Mandag var Sandy en kategori 1-orkan på Saffir-Simpson-skalaen med en vindhastighet på om lag 38,9 sekundmeter
  • Orkanen krevde minst 66 menneskeliv i Karibia
  • Orkanen er ventet treffe land igjen mellom Nord-Carolina og det sørlige New England mandag kveld eller tirsdag
  • Det er ventet opp til 300 millimeter regn i de hardest rammede områdene de tre dagene uværet ventes å vare
  • Ordføreren i New York beordret søndag evakuering av 375.000 mennesker fra lavtliggende områder. Undergrunnsbanen, busser og tog er stanset. Over 7.400 flyginger er innstilt. Børsmarkedene i New York holder mandag stengt på grunn av orkanen.

Norske Eva Camilla Elgstøen (25) og venninnen Eva Reppen (26) skulle fløyet hjem fra New York mandag. Men nå er alt innstilt, og de må i stedet bo hos en venninne i Brooklyn.

– Jeg så på nettet at flyene begynte å innstilles og sjekket mitt eget. Det er også kansellert, og vi har ingen anelse om når vi kan komme oss hjem igjen, forteller en fortvilet Elgstøen til NTB sent søndag kveld.

Les også: - Jeg er mest redd for vannet

Kaoset i flytrafikken rammer store deler av USAs østkyst, og til sammen er over 7.400 flyginger innstilt. Det er ventet at all trafikk vil bli stanset ved flere av de store flyplassene rundt New York i løpet av kort tid.

Kollektivtransporten i byen sluttet å fungere søndag kveld. Alle T-baner, busser og regiontog ble parkert for å unngå skader som følge av flom og kraftig vind.

Selv om ikke Sandy er blant de aller kraftigste orkanene målt etter vindstyrke, er uværet eksepsjonelt stort. Områder fra Sør-Carolina til Canada er berørt, og meteorologer tror orkanen kan bli den største som noen gang har truffet USA.

Viktige møter

I New York regner myndighetene med at flytrafikken vil komme i gang igjen tidligst tirsdag ettermiddag.

– Vi får absolutt ingen informasjon og det er helt umulig å komme gjennom til flyselskapet, sier Eva Reppen.

Les også: SAS kansellerer flyginger til USA

Hun skulle etter planen rett på jobb i Norge tirsdag morgen, men nå går de viktige møtene i vasken.

– For min del blir det en ekstra utfordring å komme tilbake til studiene i København. Det kommer til å gå med en del tid på telefonen med flyselskapet og forsikringsselskapet, sier Elgstøen.

Massiv evakuering

375.000 mennesker fikk beskjed om å evakuere fra de mest utsatte områdene i New York søndag kveld. Orkanen sammenfaller med høyvannet, og størrelsen på uværet - som har tatt livet av over 60 mennesker på sin ferd gjennom Karibia – gjør at ekspertene spår over tre meter stormflo langs kysten.

I millionbyen New York tar myndighetene ingen sjanser, og det er opprettet egne sentre der evakuerte kan få tak over hodet.

– Vi er heldige og kan bo hos en venninne. Nå har vi akkurat vært ute og handlet inn mat og vann, så vi skal nok klare oss greit gjennom stormen, forteller Elgstøen.

Les også: Dødelig «Frankenstorm» nærmer seg USA

Se også: USA gjør seg klare for Sandys vrede

Også Sjømannskirken i New York oppfordrer folk til ikke å ta noen sjanser.

– Vi er i beredskap og vil bistå nordmenn som eventuelt trenger hjelp. Vårt råd er å følge nøye med på TV og lytte til de instruksene myndighetene gir, sier informasjonsansvarlig Annette Orre til NTB.

– Ikke utsett deg selv for fare

Klokken sju søndag kveld gikk fristen til myndighetene ut, og de som ikke fulgte ordren om å evakuere fra de mest utsatte områdene, måtte deretter klare seg selv.

– Vi håper så mange som mulig har fulgt våre råd, slik at de er i sikkerhet og ikke utsetter redningsmannskapene for unødig fare, sa New Yorks borgermester Michael Bloomberg på en pressekonferanse.

President Barack Obama har allerede satt valgkampen på vent og lover at myndighetene skal gjøre alt de kan.

– Det statene og byene ber om, skal vi stille opp med. Her er det ikke snakk om å vente på noe byråkrati, slår presidenten fast.

Se også: Sandy stormer over Cuba

«Frankenstorm»

Orkanen har fått tilnavnet «Frankenstorm», et ordspill på romanfiguren Frankenstein som mistet kontrollen over et monster han selv hadde skapt.

Bakgrunnen for kallenavnet er både at orkanen rammer USA rett før halloween, og at uværet trolig vil blande seg med en vinterstorm lenger nord i Atlanteren. I tillegg bidrar fullmånen til den kraftige stormfloen.

– Det kan godt hende at uværet blir historisk, også med tanke på de omfattende strømbruddene vi forventer og risikoen for vindskader, sier Pennsylvanias guvernør Tom Corbett.

Det blåser kraftig vind så langt som 80 mil fra orkanens øye, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det betyr at millioner av mennesker kan bli rammet av flom og andre problemer Sandy bringer med seg.

Les også: Orkanen Sandy har nådd Cuba

Fra Washington til Boston kommer det meldinger om lange køer utenfor matbutikker og supermarkeder. Årsaken er at folk hamstrer mat og vann i tilfelle de blir sittende værfast.