Lettet over norsk mottakelse av Breivik-forestilling

Regissør Christian Lollike var lettet over den norske mottakelsen av det kontroversielle danske teaterstykket «Manifest 2083» lørdag. Begge forestillingene på Dramatikkens Hus i Oslo ble tidlig utsolgt. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Les mer Lukk

Den danske teatergruppen bak forestillingen om Anders Behring Breivik følte seg godt mottatt av det norske publikummet lørdag.

Den omstridte danske teaterforestillingen kom denne helgen til Oslo for i alt to forestillinger på Dramatikkens Hus.

Skuespiller Olaf Højgaard, som spiller Breivik i den rundt halvannen time lange teatermonologen, og regissør Christian Lollike, var nervøse før den norske premieren, men ble lettet over publikums mottakelse under lørdagens forestilling, forteller pressemedarbeider Jeannie Heltrop ved CaféTeatret til NTB. Det er det København-baserte teateret som står bak oppsetningen, som har blitt forsøkt stoppet av pårørende etter 22. juli.

– Det var en veldig god opplevelse. Vi opplevde at stemningen blant publikum var god. Folk var avslappet og kunne også le på steder hvor det var komiske elementer, noe det danske publikummet har vært mer tilbakeholdne med. Vi snakket mye etter forestillingen om hvorfor det var slik. Kanskje det handler om at nordmenn har kommet lenger i sin bearbeidelse av hendelsene, sier Heltrop.

Forestillingen hadde premiere i København 15. oktober, og fikk en blandet mottakelse. Enkelte norske anmeldere mente forestillingen falt ned på feil side av det spekulative, og mente den ikke ga noen ny innsikt.

Fakta:

* Dansk teaterstykke basert på Anders Behring Breiviks manifest.

* Skrevet av instruktør Christian Lollike, skuespiller Olaf Højgaard og dramaturg Tanja Diers ved CaféTeatret i København.

* Premiere i København 15. oktober. Spilles fram til 14. november samt i perioden 5.– 23. januar neste år. Settes også opp i Aarhus og Aalborg og på Dramatikkens Hus i Oslo helgen 27.-28. oktober. Begge forestillingene i Oslo ble raskt utsolgt, og forestillingen er også utsolgt ut året i Danmark.

* Skaperne har møtt massiv fordømmelse og skarpe protester mot oppsetningen. Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli mener stykket er støtende og har forsøkt å stanse oppsetningen.* Skuespiller Olaf Højgaard, som spiller Breivik, har brukt anabole steroider, isolert seg, spilt voldelige dataspill og dykket ned i høyreekstrem propaganda i arbeidet med å komme under huden på terroristen.