Kronprinsen besøker et Haiti på knærne
Hit skal kronprinsen: En fortvilet kvinne i en teltleir i Port-au-Prince dagen etter at orkanen Sandy lørdag feide over Haiti. Foto: NTB scanpix/AFP PHOTO/THONY BELIZAIRE. Les mer Lukk
Fakta om Haiti:
* Ligger på den vestlige tredelen av øya Hispanola i Det karibiske hav.
* Tidligere fransk koloni, selvstendig siden 1804, men med en svært blodig historie preget av undertrykkelse og diktatur, naturkatastrofer og epidemier.
* 9,7 millioner innbyggere, nesten dobbelt så mange som i Norge, fordelt på et areal på størrelse med Hedmark fylke.
* Det fattigste landet på den vestlige halvkule, der nesten 80 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, og rundt 70 prosent av arbeidsstyrken er arbeidsledig.
* Rundt 80 prosent av befolkningen er katolikker og 16 prosent er protestanter. Rundt halvparten av befolkningen praktiserer voodoo.
* Infrastrukturen er i dårlig forfatning, og 98 prosent av landet er avskoget, noe som gjør Haiti svært sårbart for naturkatastrofer.
* Allerede før jordskjelvet i 2012 var landet totalt avhengig av økonomisk bistand, som finansierte 60 prosent av statsbudsjettet og 90 prosent av alle offentlige investeringer.
(Kilde: UDs landsider og NTBs arkiv) (©NTB)
Kronprinsen reiser til Haiti som goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram, UNDP. Etter planen skulle han møte ofre for jordskjelvet i 2010, få se ødeleggelsene på nært hold og skape oppmerksomhet rundt FNs arbeid.
Nå er lidelsene og ødeleggelsene i landet ytterligere forsterket etter at orkanen Sandy raste forbi for mindre enn en uke siden og tok minst 44 menneskeliv.
Fra før av bor over 400.000 mennesker i telt etter jordskjelvet for snart tre år siden, der nærmere 250.000 mennesker mistet livet.
Les også: Jordskjelv kan komme igjen
Uvilje mot FN
FNs arbeid i Haiti inkluderer gjenoppbygging av infrastruktur, blant annet veier som kan tåle regntid og orkaner. FN har også bidratt til å få på plass et rettssikkerhetsprogram, inkludert mer politi.
Men dette, og arbeidet for demokratiske valg og politisk deltakelse, blir av mange møtt med skepsis og fiendtlighet. De fredsbevarende styrkene Minustah blir beskyldt for å være USAs forlengede arm, mer en okkupasjonsstyrke enn noe annet.
Uviljen ble ytterligere forsterket da det viste seg at FN-ansatte fra Nepal trolig var smittekilden da et kolerautbrudd rammet Haiti i oktober 2010. FN-ansatte skal uvitende ha hatt med seg smitten da de kom for å bidra etter jordskjelvet i januar samme år.
Epidemien spredte seg svært aggressivt, og tallet på døde skal ifølge Klassekampen ha nådd 8.000. Selv om epidemien er under kontroll, henger misnøyen med FN igjen.
ABC Nyheter fant en spire av håp i Haiti-slummen
Holmås er med
Som goodwillambassadør siden 2003 har kronprins Haakon besøkt blant annet Tanzania, Kambodsja, Sierra Leone, Guatemala, Burundi, Mongolia, Romania og Botswana. Dette blir første besøk til Haiti, og med seg har kronprinsen utviklingsminister Heikki Holmås (SV), som også skal følge arbeidet med å gjenreise landet.
I sitt arbeid i FN har kronprins Haakon rettet søkelyset mot FNs tusenårsmål og nødvendigheten av å arbeide målrettet for å halvere fattigdommen i verden innen 2015.
Les også: FNs mål for drikkevann er nådd