Ubaydullahs advokat sier fengslingen er politisk

Ubaydullah Hussain og hans forsvarer, advokat John Christian Elden, før retten ble satt lørdag ettermiddag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Les mer Lukk

– En politisk handling, sier advokat John Christian Elden om fremstillingen av trusselsiktede Ubaydullah Hussain (27) for varetektsfengsling i Oslo tingrett lørdag.

Politiadvokat Kathrine Kristoff avviser påstanden.

– Fremstillingen skjer etter en selvstendig vurdering hos påtalemyndigheten. Ingen har utøvd noe press her. Elden har kanskje rett i at det ikke er vanlig med fengsling i trusselsaker, men dette er ingen vanlig trusselsak, sier hun til NTB.

Elden på sin side mener at hans klient bedriver politikk, og at dersom noen i politiet skal følge med på hans aktiviteter så er det en oppgave for Politiets sikkerhetstjeneste, ikke for seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

– Når lederen for denne seksjonen uttalte at dette er et miljø som har bedt om oppmerksomhet, og den skal de få, så er det en politisk inngripen som denne delen av politiet ikke har noe med, sier Elden til NTB.

Les også: Elden: - Hussain blir løslatt i kveld

Nekter skyld

Islamisten Arslan Ubaydullah Maroof Hussain (27) erkjenner de faktiske forhold i siktelsen, men avviser at han har gjort noe straffbart.

– Han sier at han skrev e-poster til de to journalistene ikke for å skremme, men for å advare dem. Han ønsket å fortelle hva som rører seg og hvilke reaksjoner han hadde fanget opp som gikk på artikler de to journalistene hadde skrevet. Når det gjelder Facebook-meldingen rettet mot Det Mosaiske Trossamfund, så var det ment som humor. Det fremgår også av sammenhengen i kommentartråden, sier Elden til NTB.

Les også: Islamist vil melde seg for politiet

Ytterliggående

Aktor ba om fire ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud og medierestriksjoner for 27-åringen.

– Vi ber om fengsling ut fra gjentakelsesfare. Han er leder av et ekstremistisk islamistisk miljø der man har tradisjon for ytterliggående handlinger. Når vi i tillegg ser at han er inne i en eskalerende radikaliserende fase, med fremstilling av tre trusler på kort tid, så mener vi det er riktig å gå til det skritt å fremstille ham for varetektsfengsling. I tillegg mener vi det er bevisforspillelsesfare. Jeg kan ikke gå i detalj på det punktet, av hensyn til etterforskningen, sier Kristoff til NTB.

Les også: - De har tøyd grensene nok nå

Ikke håndhilse

Ubaydullah forklarte seg med klar røst og uten nøling under fengslingsmøtet i Oslo tinghus lørdag.

I forkant av fengslingsmøtet avviste han å håndhilse på den kvinnelige aktoren, og nøyde seg i stedet med å legge sin høyre hånd på brystkassen. Samme hilsen ble utført i retning tilhørerbenkene, der to bekjente av ham fulgte fengslingsmøtet sammen med et relativt stort pressekorps.

Utvidet siktelse

Advokat Elden er lite imponert over at politiet valgte å utvide siktelsen rett før fengslingsmøtet lørdag, fra først å gjelde trusler mot to journalister til også å omfatte uttalelser rettet mot Det Mosaiske Trossamfund.

– Han er ikke blitt spurt om dette i avhør, tvert om har politiet sagt at det ikke har interesse. Dette er noe påtalemyndigheten har gjort i et forsøk på å imponere retten, for å få siktelsen til å se større ut, sa Elden til NTB i forkant av fengslingsmøtet.

Elden begjærte referatforbudet fra fengslingsmøtet opphevet, mens politiadvokat Kristoff motsatte seg dette av hensyn til at det foreligger bevisforspillelsesfare. Det er ventet at kjennelsen kommer i løpet av lørdag kveld.