Opprørsleder: Våpenhvilen i Syria er en fiasko

En soldat fra den frie syriske hær snakker med en kvinne under jakten på regjeringsstyrker i byen Haram fredag. Foto: NTB scanpix/REUTERS/Asmaa Waguih. Les mer Lukk

Våpenhvilen i Syria er død, fastslår opprørsleder Abdel Jabbar al-Okaidi. På våpenhvilens første dag ble 146 mennesker drept, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Det var 53 sivile syrere, 50 opprørssoldater og 43 regjeringssoldater blant de drepte, ifølge eksilgruppen. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Lørdag fortsatte kampene, trass i den midlertidige våpenhvilen som dagen før ble innført i forbindelse med høytiden id al-adha. I Deir al-Zor øst i Syria ble det meldt om et bilbombeangrep ved en kirke.

– Væpnede terroristgrupper har igjen brutt våpenhvilen, het det i en nyhetsmelding på statlig syrisk fjernsyn.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights ble fem personer drept i bilbombeeksplosjonen.

Les: Lovet å la våpnene tie i høytida

– Nederlag for Brahimi

Det var Lakhdar Brahimi, FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, som tok initiativ til den midlertidige våpenhvilen under id al-adha.

Men ifølge Abdel Jabbar al-Okaidi, leder i Den frie syriske hærs militærråd i byen Aleppo nord i Syria, var våpenhvilen dødfødt.

– Dette er et nederlag for Brahimi, sier opprørslederen.

Ifølge ham utfører Den frie syriske hær kun defensive operasjoner under våpenhvilen. Det er regjeringsstyrkene som bryter våpenhvilen, hevder Okaidi.

– Jeg var ved flere fronter i går, og hæren stanset ikke bombardementet. Vårt oppdrag er å forsvare folket, det er ikke vi som angriper.

Les også: - Samler inn pener til norske islamister i Syria

Raknet raskt

Da våpenhvilen trådte i kraft fredag morgen, så det først ut til at den ville kunne holde. Syrias president Bashar al-Assad benyttet selv anledningen til å delta i bønn i en moské i hovedstaden Damaskus.

Men senere fredag ble Damaskus rammet av en voldsom bilbombe. Minst åtte mennesker ble drept og mer enn 30 såret, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Også fra andre steder i landet kom det inn meldinger om kamper, og regjeringsstyrkene erkjente at de hadde svart på angrep fra såkalte terroristgrupper.

Over 35.000 mennesker er ifølge aktivister drept i borgerkrigen i Syria. En tidligere våpenhvile som ble forhandlet fram i april, fungerte aldri.

Les flere nyheter fra Syria

Les andre nyheter