Alle i god behold etter dramatisk redning ved Sørøya

Alle i god behold etter dramatisk redning ved Sørøya Les mer Lukk

De 14 fiskerne som måtte hoppe i sjøen under storm og reddes opp av helikopter, er lettet etter å ha kommet velberget til land i Hammerfest fredag kveld.

Med beina trygt plassert på landjorden igjen, bar det til Hammerfest sykehus for en helsesjekk. Deretter ble de 14 innlosjert på hotell i byen. De blir tatt vare på av helsearbeidere og får mulighet til å snakke med et kriseteam.

De 14 fiskerne måtte hoppe i sjøen før de kunne bli plukket opp av de to helikoptrene som ble sendt til stedet for å redde dem. Litt etter klokken 15 ble de tre siste heist opp i sikkerhet.

– Var redd

Espen Vikavoll var den første som hoppet over bord og ned i det frådende havet.

– Det var ekkelt og ikke noe artig, sier Vikavoll til TV 2 og nøler ikke med å innrømme at han var redd der han ble kastet rundt av de veldige kreftene.

Les også: Hurtigruter måtte søke nødhavn

– Ja, jeg var redd. Jeg var opp og ned og overalt og mistet oversikten over hvor jeg var, forteller han.

Redningsaksjonen pågikk i snaut halvannen time, og idet den siste mannen ble heist i sikkerhet opp i helikopteret, røk slepet på Kamaro.

Hoppet i sjøen

Det blåste full storm i området, med opptil 15 meter høye bølger.

– I så høye bølger er det ikke forsvarlig å heise folk rett opp fra et ståldekk som beveger seg kraftig, sier Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB. Derfor hoppet besetningen i sjøen og ble reddet derfra av helikopteret, forklarer han.

Et redningshelikopter ble sendt fra Bodø, og Forsvaret stilte et Orion-fly i beredskap for å bidra hvis situasjonen forverrer seg.

– Vi tenker sikkerhet, og derfor ble alle evakuert. Vi håper likevel de klarer å berge båten inn til land, sier Stig Ervik i rederiet Ervik Havfiske, som eier Kamaro, til Fjordenes Tidende.

Slepes

Fiskebåten fra Måløy fikk trøbbel med motoren under fiske ved Bjørnøya for et par dager siden og ble slept i retning Sørøysundet. Slepet har gått svært sakte på grunn av det dårlige været. Båten befinner seg nå om lag 20 nautiske mil (om lag 35 kilometer) nordvest av Sørvær på Sørøya.

– Det er en norsk autolinebåt som hadde 14 mann om bord. De mistet motorkraften for et par dager siden ved Bjørnøya, og kystvaktskipet Harstad har dem under slep. Men slepevaieren gnikker mot skipssiden, derfor er det bare et spørsmål om tid før den kan ryke, fortalte vaktleder Geir Mortensen ved HRS til NRK tidligere på dagen. Og ved 15-tiden var det altså nettopp det som skjedde: slepet røk.

Les også: Melder storm og vanskelige kjøreforhold

Rederiet har sagt at dersom dette skulle skje, vil de prøve å få festet et nytt slep til Kamaro, hvis været tillater det.

Kystvaktskipet Barentshav ble også sendt ut for å støtte slepet, men været gjør at dette vil ta lang tid, opplyser HRS.