Obama avga historisk forhåndsstemme

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dette har ingen president i USA gjort før
Etter å ha blitt bedt om å vise fram legitimasjon avga Barack Obama som første president noensinne forhåndsstemme.

– Jeg er glad jeg tok med førerkortet, spøkte presidenten på vei inn til valglokalet i hjembyen Chicago.

Mange delstater åpner for å avgi forhåndsstemmer ved valget 6. november, og millioner av velgere benytter seg av muligheten.

Obama tok turen til stemmelokalet tolv dager før valget i et forsøkt på å overtale så mange som mulig til å følge hans eksempel.

– Over hele landet ser vi mye forhåndsstemmer. Det betyr at de ikke trenger ta fri fra jobb og finne ut hvordan ungene skal hentes for å stemme på valgdagen, sa presidenten.

Les også: Trump vil betale for Obamas personlige dokumenter

Kritiserer

Både Obamas og Mitt Romneys valgkampanjer forsøker få folk til å stemme på forhånd.

Enkelte meningsmålinger tyder på at Demokratenes Obama leder blant dem som har forhåndsstemt. Men valgkampanjen til Mitt Romney bestrider dette, og har kritisert målingene.

Obama brukte torsdag flere minutter på å velge kandidater på den elektroniske stemmemaskinen. Men han ville etterpå ikke fortelle hvilke kandidater til Kongressvalget, som også finner sted 6. november, han stemte på.

Les også: Republikaner med skandaløs abortuttalelse

35 prosent

Ferske meningsmålinger viser at Romney leder på de nasjonale målingene, og at han også er den som har mest troverdighet i den økonomiske politikken. Likevel har Obama fortsatt et lite overtak i mange vippestater, og ligger trolig fortsatt så vidt best an til å vinne.

Men skal han klare det må han få tilhengerne sine til valglokalene, og entusiasmen – blant annet hos unge – er ikke like stor som for fire år siden.

Det antas at 7,2 millioner amerikanere allerede har avgitt stemme, og at på valgdagen vil 35 prosent av velgerne ha forhåndsstemt, melder CNN.