Islamist erkjenner utsagnene han er siktet for

Etterforskningsleder Anne Alræk Solem og stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon i Oslo under torsdagens pressebrifing. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix) Les mer Lukk

Islamisten Ubaydullah Hussain erkjente i avhør torsdag kveld å ha kommet med utsagnene politiet mener er trusler mot to journalister i Oslo.

– Han erkjenner å ha kommet med uttalelsene, men jeg kan dessverre ikke gå nærmere inn på hva de inneholder, sier stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon til TV 2.

Hussain ble pågrepet da han meldte seg på Sentrum politistasjon i Oslo torsdag, kort tid etter at politiet aksjonerte mot boligen hans.

Avhøret torsdag kveld varte i rundt to timer, men Lund sier til NTB at politiet først fredag vil ta stilling til om de vil begjære 27-åringen fengslet.

Les også: Elden: – Hussain blir løslatt i kveld

To anmeldelser

Tidligere på dagen fortalte stasjonssjefen på en pressekonferanse at truslene Hussain er siktet for, ble fremsatt for én og to uker siden.

– Det er snakk om to trusler i anmeldelser fra to enkeltpersoner, sier Lund, som ikke ønsker å gå nærmere inn på hvordan truslene ble framsatt.

Etter det TV 2 kjenner til er de to personene som skal ha blitt truet, journalister som er ansatt i to forskjellige riksaviser.

Onsdag ble det kjent at Hussain også har kommet med illevarslende og truende kommentarer mot jøder på Facebook.

Les også: Islamist pågrepet for trusler

– Vi vil nå holde saken som kom opp onsdag, sammen med disse truslene, sier Lund.

PST varslet

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er varslet om en Facebook-melding fra Ubaydullah Hussain (27), som har stått fram som talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47», skriver Hussain på Facebook med lenke til en VG-artikkel om at jøder i Norge savner politibeskyttelse.

– Det er naturlig at PST har kjennskap til denne saken, utover det ønsker jeg ikke å kommentere ytterligere, sier Lund på spørsmål om PST er koblet inn i saken.

Les også: Islamist vil melde seg for politiet

Aksjonerte

Politiet aksjonerte mot Hussains bolig på Bjerke i Oslo ved 11-tiden torsdag, med tre biler og åtte mann, utstyrt med skjold, slegge og øks, klare til å ta seg inn med makt om nødvendig. Etter en stund skal ett av Hussains familiemedlemmer ha åpnet ytterdøren.

Advokat John Christian Elden er ikke overrasket over politiets interesse for hans klient.

– Hvis man kommer med slike uttalelser, er det naturlig at politiet viser sin interesse og ønsker å spørre hva han mener med utsagnet, sier Elden til NTB.

Les også: Politiet aksjonerte mot islamistleder

– Fiender

Selv vil ikke Hussain si om kommentaren er ment som en trussel fra hans side.

– Det er en åpen kommentar, og det får være opp til hver enkelt å spekulere på hva som menes med den kommentaren. Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte at det er en trussel, sier Hussain i en kommentar til sine skriverier til NRK.

I kommentarfeltet til innlegget skriver Hussain at han allerede har skaffet seg en AK47, men dette avviser han igjen senere. Videre skriver han: «Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!»

Om den siste trusselen vil bli en del av straffesaken mot Hussain, sier Lund at det er en vurdering politiet vil gjøre etter hvert.

Les også: Politiet i Oslo etterforsker trusler mot norske jøder

– Nå skal vi avhøre vedkommende og høre hva han har å si om dette.

Ubaydullah Hussain ble tidligere i oktober anmeldt etter sine uttalelser om at han hjelper unge norske statsborgere med å reise til Syria.

Redde

Jøder i Norge er skremt av det de opplever som klare trusler.

– Det er skremmende. Det er ubehagelig. Når det er et miljø som klart og tydelig sier at de vil oss vondt, så blir vi engstelige, sier forstander Erwin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund til Dagbladet.

Les også: Flere ekstreme islamister tar jegerkurs i Norge

I synagogen på St. Hanshaugen er det blant annet en barnehage.

– Vi har en barnehage med rundt 30 barn. Jeg har blitt oppringt av flere bekymrede foreldre som lurer på om det er greit å sende barna i barnehagen. Hva skal jeg svare da, spør Kohn, som føler at han kan bli ansvarliggjort for barnas liv dersom truslene skulle bli til handling.

I 2006 ble det løsnet skudd mot synagogen på St. Hanshaugen, og to år senere ble Arfan Bhatti dømt for medvirkning til denne skyteepisoden. Bhatti har siden deltatt på flere demonstrasjoner sammen med de ytterliggående islamistene i Profetens Ummah. (©NTB)