Sudan anklager Israel for angrep

Israel anklages for å ha støtt bak flyangrepet mot en ammunisjonsfabrikk i Sudans hovedstad Khartoum, men Israel vil ikke vedkjenne seg angrepet. Foto. Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Sudan anklager Israel for å ha gjennomført et flyangrep mot en ammunisjonsfabrikk i utkanten av hovedstaden Khartoum.

To mennesker ble drept i angrepet mot Yarmouk-fabrikken, som fant sted natt til onsdag og farget nattehimmelen over Khartoum rød.

Myndighetene i Sudan hevder å ha funnet beviser for at israelerne sto bak og viser til at det er funnet rester av raketter som kan spores til Israel.

– Vi tror Israel sto bak bombingen. Vi forbeholder oss retten til å svare når og hvor vi selv måtte velge, sier Sudans informasjonsminister Ahmed Bilal Osman.

Ifølge sudanske kilder deltok fire kampfly i angrepet, der det ble avfyrt et ukjent antall raketter mot fabrikkbygningen.

– Terroriststat

Israelske myndigheter vil ikke bekrefte at de sto bak flyangrepet, men benekter det heller ikke.

– Sudan er en farlig terroriststat. Det vil ta tid å forstå hva som egentlig har skjedd der, sier en talsmann for det israelske forsvaret, den tidligere etterretningstoppen Amos Gilad.

Han nekter å svare på direkte spørsmål om Israel sto bak flyangrepet i Khartoum.

– Sudans president Omar al-Bashir regnes som en krigsforbryter. Sudan har også tidligere vært base for Osama bin Laden, sier Gilad.

– Regimet støttes av Iran, og de tjener som transittland for iranske våpen som via Egypt fraktes til Hamas og Jihad, sier Gilad.

Tidligere angrep

Israel skal også tidligere ha gjennomført angrep mot mål i Sudan, men uten offisielt å vedkjenne seg disse.

I april 2011 ble to mennesker drept da kamphelikoptre angrep bilen de kjørte i langs kysten av Rødehavet.

Myndighetene i Sudan hevdet å ha «ugjendrivelige beviser» for at helikoptrene var israelske, noe som ble bekreftet av anonyme israelske etterretningskilder. Ifølge kildene var angrepet rettet mot en lastebil med våpen.

I januar 2009 ble en lastebilkolonne angrepet øst i Sudan. Heller ikke dette angrepet ville Israel offisielt vedkjenne seg, men anonyme israelske kilder bekreftet at kampflyene som deltok, var israelske. Kildene hevdet også at lastebilene fraktet våpen som var på vei til Hamas på Gazastripen.