Kamper ved Damaskus før våpenhvilefrist i Syria

Innbyggere og medlemmer av opprørsgruppen Den frie syriske hær er samlet ved en moské som skal ha blitt bombet av syriske kampfly i den nordlige provinsen Idlib. Bildet ble tatt onsdag, samme dag som det ble meldt at Syrias regjering hadde gått med på en våpenhvile i forbindelse med helgens feiring av id. Foto: Zakwan Hadeed / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Syriske regjeringsstyrker angrep torsdag morgen en forstad like ved Damaskus, mens fristen for en kort våpenhvile nærmet seg.

Håpet er at syrene skal få feire høytiden id al-adha uten granater, bomber og artilleriild, men timer før høytiden starter torsdag kveld var det ingen tegn til at syrerne ville få en fredelig helg.

I Harasta, nordøst for Damaskus, gikk regjeringsstyrker til harde angrep etter at opprørere kjørte over to av hærens veisperringer i utkanten byen. Et mediesenter drevet av opposisjonen melder at byen er et «katastrofeområde» etter de mange granatangrepene. – Harasta har verken tilgang til vann, mat eller medisiner, og det er langvarige strømbrudd, ifølge en kunngjøring.

Les også: - Samler inn penger til norske islamister i Syria

Det tunge bombardementet mot Harasta og Zamalka like ved kunne torsdag morgen høres i sentrum av Damaskus

Harasta er en av de store sunnimuslimske forstedene som omringer Damaskus, og som har fungert som frontlinje i krigen mellom regimet til president Bashar al-Assad og opprørere. Under den forrige store offensiven mot Harasta for en måned siden, ble 70 personer drept, ifølge opposisjonen.

Svakt håp

Det skapte et ørlite håp da FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Lakhdar Brahimi onsdag hevdet at regjeringen i Damaskus hadde gått med på å innføre en kortere våpenhvile.

Diplomater har de siste ukene jobbet intenst for å få partene til å et avbrekk i kampene i forbindelse med høytiden id al-Adha, som varer i tre-fire dager.

Les også: - Storstilt al-Qaida-angrep avverget i Jordan

Men i Damaskus ble meldingen straks moderert. En avgjørelse vil først bli tatt torsdag, het det i en kunngjøring fra syrisk UD.

Den frie syriske hær fastholder på sin side at regimet må legge ned våpnene først, mens den mer ytterliggående Nusra-fronten avviser våpenhvilen helt.

Stor skepsis

– Ingen tar våpenhvilen alvorlig, sier Moaz al-Shami, en opposisjonsaktivist i Damaskus.

– Hvordan kan det være en våpenhvile med stridsvogner kjørende rundt i gatene, veisperringer med noen hundre meters mellomrom, og en hær uten hemninger når det gjelder å ramme sivile boligstrøk med tungt skyts? spør han.

Brahimi orienterte onsdag FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Syria Han sa da at en våpenhvile under id ville være et «lite skritt», samtidig som han er usikker på om den vil holde. Han ba om støtte fra et samlet Sikkerhetsråd, som deretter vedtok en enstemmig støtteerklæring til våpenhvilen.

USAs FN-ambassadør Susan Rice er blant dem som tviler på at president Assad vil overholde en våpenhvile. Hun sier at ballen nå ligger i hans hjørne.