Politiet i Oslo etterforsker trusler mot norske jøder

Politiet i Oslo etterforsker trusler mot norske jøder Les mer Lukk

Politiet har opprettet sak og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er varslet etter en Facebook-melding fra Ubaydullah Hussain (27), som har stått fram som talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47.» Det skriver Hussain på Facebook med lenke til en VG-artikkel om at jøder i Norge savner politibeskyttelse.

– Det er en åpen kommentar, og det får være opp til hver enkelt å spekulere i hva som menes med den kommentaren. Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte at det er en trussel, sier Ubaydullah Hussain i en kommentar til sine skriverier på Facebook til NRK.

– Så lenge en gruppering, religion eller folkeslag er i fysisk krig med islam, så er de våre fiender. Enhver gruppe eller et land som er i krig mot en annen part må forvente et svar tilbake, sier Hussain videre.

– Synd at han ikke traff noen

I kommentarfeltet til innlegget skriver Hussain at han allerede har skaffet seg en AK 47. Videre skriver han: «Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!»

I 2006 ble det løsnet skudd mot synagogen på St. Hanshaugen og to år senere ble Arfan Bhatti dømt for medvirkning til denne skyteepisoden. Bhatti har siden deltatt på flere demonstrasjoner sammen med de ytterliggående islamistene i «Profetens Ummah».

Oslo politidistrikt opplyser onsdag kveld at de har opprettet sak, og at de vil starte etterforskning. PST er også varslet, og de vurderer situasjonen fortløpende.

– PST er kjent med uttalelsene mannen har kommet med på internett. Utover det ønsker vi ikke å gi noen andre kommentarer om dette nå, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, til Dagbladet.

Ifølge Dagbladets kilder skal Hussain ha et ønske om å provosere og at uttalelsene må sees i sammenheng med det. Kildene mener han ønsker å bli pågrepet, noe som kan gi status i miljøet.

Skremmende og ubehagelig

Jøder i Norge er skremt over Facebook-truslene.

– Det er skremmende. Det er ubehagelig. Når det er et miljø som klart og tydelig sier at de vil oss vondt, så blir vi engstelige, sier forstander Erwin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund.

I synagogen på St. Hanshaugen er det blant annet en barnehage.

– Vi har en barnehage med rundt 30 barn. Jeg har blitt oppringt av flere bekymrede foreldre som lurer på om det er greit å sende barna i barnehagen. Hva skal jeg svare da, spør Kohn som føler at han kan bli ansvarliggjort for barnas liv dersom truslene skulle bli til handling.

Det Mosaiske Trossamfund bruker halvparten av medlemsinntektene sine på sikkerhetstiltak som følge av frykten for angrep på jøder i Norge.